Dituduh Cuba ‘Pau Duit’, Adik Penunggang Motosikal Tampil Jelaskan Situasi Sebenar (Video)

Dituduh Cuba ‘Pau Duit’, Adik Penunggang Motosikal Tampil Jelaskan Situasi Sebenar (Video)

Tular satu rakaman video dashcam yang dikongsikan semula oleh Twitter @malaysiavirall, ada seorang penunggang motosikal dituduh cuba ‘pau duit’ daripada pemandu kereta yang berada di belakangnya.

Pada awal video berkenaan penunggang motosikal itu berhenti di lorong tengah, lalu dia bergerak ke lorong sebelah kanannya dan duduk di hadapan sebuah kereta.

Sementara menunggu lampu isyarat merah, penunggang motosikal itu secara tiba-tiba ‘mengundur’ lalu melanggar bahagian hadapan kereta terbabit. Kemudian, seperti berlaku pertelingkahan kecil di antara penunggang motosikal dengan pemandu kereta tersebut.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan apa yang dipercakapkan kedua-dua pihak kerana tiada audio pada detik-detik awal rakaman video tersebut.

Tindakan penunggang motosikal itu mengundang pelbagai persepsi netizen, ramai yang berkongsi pendapat bahawa lelaki tersebut sengaja ‘buat-buat terlanggar’ supaya dapat sedikit wang pampasan daripada pemandu kereta.

Bagaimanapun, satu akaun Twitter @zarryzulkifli tampil memberikan penjelasan mengenai kejadian sebenar yang berlaku kepada abangnya. Dalam ciapan tersebut, @zarryzulkifli menyatakan abangnya mengundur ke belakang kerana bimbang dilanggar oleh kenderaan lain yang sedang membelok dari arah laluan bertentangan.

Kemudian, abangnya terperasan ada terlanggar sedikit bahagian nombor plat kereta yang ada di belakangnya. Bagaimanapun pemandu kenderaan didakwa keluar daripada kereta bersama kayu sambil memaki hamun abangnya dengan kata-kata kesat.

Menurut @zarryzulkifli lagi, pemandu kereta itu didakwa sengaja menyunting membuat audio pada awal video berkenaan sehingga menyebabkan abangnya dituduh sebagai scammer cuba ‘pau duit’ oleh netizen.

Bagi mengelakkan perkara ini berpanjangan, adik penunggang motosikal itu menjelaskan bahawa satu laporan polis cover report telah dibuat di Balai Polis Desa Jaya bagi mempertahankan diri abangnya.

Dia berharap agar pihak berkuasa dapat selesaikan kes ini dengan kadar segera agar netizen tidak lagi menimbulkan sebarang spekulasi tanpa bahan bukti yang kukuh.

Walaupun penjelasan telah dibuat, netizen tetap berpendapat penunggang motosikal itu seolah-olah sengaja mencetuskan ‘kemalangan kecil’ itu berdasarkan gerak-geri dari awal rakaman video. Vc

Dituduh Cuba ‘Pau Duit’, Adik Penunggang Motosikal Tampil Jelaskan Situasi Sebenar (Video)


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Perlantikan kabinet, Annuar Musa kini ‘bertukar nada’

Bila Formula Rafizi Akan Mula Dilaksanakan?

Ronaldo bakal berhijrah ke Arab Saudi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker