Lagi lembu kena baham Pak Belang di Kluang

SEEKOR lagi anak lembu ditemui mati selepas disyaki dibaham Pak Belang dalam kejadian di Felda Ulu Denga, Kluang, Johor, Ahad lalu.

KLUANG – Selepas kejadian serangan ke atas ternakan di Felda Bukit Tongkat melibatkan kematian dua ekor anak lembu dilaporkan berlaku pada hari Sabtu lalu, binatang buas dipercayai harimau membaham seekor haiwan di sebuah ladang di Felda Ulu Denga, di sini Ahad lalu.

Peneroka Felda Ulu Dengar, yang hanya mahu dikenali sebagai Rahmat, 55, berkata, kejadian itu disedari kira-kira pukul 6 petang apabila bangkai anak lembu ditemui di ladang berkenaan.

Katanya, melihat keadaan itu dan mendengar kejadian sama di Felda Bukit Tongkat menyebabkan timbul kerisauan apatah lagi bangkai anak lembu itu tidak dimakan dan hanya ditinggalkan selepas dibunuh.

“Selepas kejadian, kami tidak lagi membiarkan lembu berkeliaran di dalam ladang berhampiran pinggir hutan namun memilih kawasan anak selamat untuk ternakan ini meragut rumput.“Namun apa yang dibimbangkan adalah keselamatan pekerja dan peneroka yang melakukan kerja di dalam ladang berkenaan kerana bimbang Harimau datang lagi,” katanya ketika dihubungi di sini.

Menurutnya lagi, sebagai langkah keselamatan, semua pekerjaan samada merumput atau memotong dahan dan buah sawit dihentikan seketika di ladang terbabit.

Ujarnya, satu laporan kepada pihak polis dan Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) sudah dilakukan agar tindakan segera dapat dilakukan untuk mengatasi masalah ini.

Sementara itu, Pengarah Perhilitan Johor, Aminuddin Jamin berkata, pihaknya akan melakukan siasatan bagi mengenal pasti kejadian sebenar. 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Agama, bangsa tak patut jadi isu dalam penubuhan kerajaan – Johari

Agong cadang kerajaan perpaduan PH-PN, Anwar setuju Muhyiddin tolak

Bakal pengantin ‘dirasuk’ roh, menari tarian Jawa

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker