Raja Charles III dibaling telur oleh penunjuk perasaan

Penunjuk perasaan baling telur pada Raja Charles III

LONDON – Seorang penunjuk perasaan ditahan kerana membaling telur ke arah Raja Charles III dan isteri, Queen Consort Camilla semasa lawatan diraja di Yorkshire, lapor agensi berita United press International (UPI) semalam.

Polis Yorkshire Utara berkata, lelaki berusia 23 tahun itu diberkas kerana mengganggu ketenteraman awam dan masih dalam tahanan.

Dia dilaporkan menjerit ‘negara ini (Britain) dibina menggunakan darah hamba-hamba’, sambil membaling telur tetapi tiada satu pun mengena pasangan monarki itu.

“Seorang lelaki berusia 23 tahun ditahan kerana mengganggu ketenteraman awam susulan insiden di Micklegate, Yorkshire. Dia masih dalam tahanan polis,” kata Polis Yorkshire Utara dalam satu kenyataan.

Polis tidak mendedahkan identiti lelaki itu.

Video kejadian memaparkan telur-telur itu tidak mengenai sasaran, manakala orang ramai mula mencemuh dan mejerit: “Tuhan selamatkan Raja.”

Raja Charles III tidak terkesan akibat serangan itu dan terus berjabat tangan dengan orang ramai. Baginda berada di Yorkshire dalam satu majlis rasmi yang mengalu-alukan kedatangan monarki Britain di bandar itu.

Menurut Badan Penyiaran Britain (BBC), saksi kejadian iaitu Kim Oldfield berkata, Queen Consort Camilla sedikit tersentak apabila ejekan bermula tetapi polis meleraikan kejadian dengan pantas.

Peranan Britain dan keluarga diraja dalam isu perdagangan hamba telah dibangkitkan di beberapa negara di mana Raja Charles II kekal sebagai ketua negara.

Semasa Putera William dan isteri, Catherine melakukan lawatan ke Carribean awal tahun ini, aktivis-aktivis di sana menggesa monarki Britain memohon maaf berhubung isu perdagangan hamba.

Ratu Elizabeth II pernah menjadi sasaran balingan telur ketika baginda melakukan lawatan ke Auckland, New Zealand pada 1986. Dua wanita muda yang menyamar sebagai pegawai kawalan orang ramai melemparkan ‘telur bertubi-tubi’ dan mengotori kot baginda. – Agensi

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Penumpang LRT rosak jadi mangsa samun kerana jalan kaki [VIDEO]

Ismail Sabri sokong KJ diangkat sebagai PM pada masa akan datang

Mat Sabu ‘Koyak’ di Kota Raja, maki perempuan bohsia [VIDEO]

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker