Pelancong Eropah kencing di puncak Gunung Bromo

Pelancong Eropah kencing di puncak Gunung Bromo

Sepasang pelancong dari Eropah dikecam netizen Indonesia yang tidak berpuas hati apabila salah seorang daripada mereka membuang air kecil di Gunung Bromo yang terletak di Banjaran Tengger, Jawa Timur, lapor laman berita Thaiger semalam.

Menurut laman berita Coconuts, pasangan itu memuat naik video di laman Instagram memaparkan perjalanan mereka ke Taman Negara Bromo.

Dalam satu bahagian video, pelancong lelaki itu dirakam membuang air kecil di puncak gunung berapi aktif tersebut.Netizen Indonesia mendakwa tindakan itu mengganggu sensitiviti penganut agama Hindu dan suku Tengger yang menganggap gunung itu sebagai tempat suci.

“Kami berasal dari sebuah negara kecil di Eropah sudah biasa di pergunungan. Kami sentiasa berada di luar dan melakukan banyak perkara di luar.

“Kami benar-benar tidak tahu Gunung Bromo adalah tapak suci kepada masyarakat Hindu. Sayangnya di Eropah kami tidak banyak mengenali budaya Hindu dan kurang pengetahuan ketika berada di sini,” demikian permohonan maaf oleh pasangan itu.

Pasangan itu tidak menyatakan mereka berasal dari negara mana. Bagaimanapun, mereka menggunakan bahasa Jerman jadi ‘negara kecil’ yang dikatakan mungkin Luxembourg atau Belgium.Permohonan maaf itu tidak diterima dengan netizen berpendapat bahawa seseorang perlu mengambil tahu mengenai asas kepercayaan dan adat masyarakat setempat sebelum melancong ke negara lain.

Pasangan itu bernasib baik kerana sudah meninggalkan Indonesia dan jika tidak, mereka mungkin menghadapi masalah dengan pihak berkuasa. K Online

Pelancong Eropah kencing di puncak Gunung Bromo


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Arab Saudi Perkenalkan Robot Yang Mampu Sampaikan Khutbah Daripada Imam Dan Muazin

Majlis Peguam ‘kurang ajar’ – Zaid

Melur Untuk Firdaus kembali untuk musim ke-2, netizen tak setuju

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker