Dakwaan ‘kartel’ mamak, Presma ambil tindakan terhadap akhbar

Gambar Hiasan

PETALING JAYA: Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) akan mengambil tindakan undang-undang terhadap sebuah akhbar susulan dakwaan wujudnya perniagaan “kartel” restoran mamak, kata presidennya Jawahar Ali Taib Khan.

Beliau berkata, laporan polis akan dibuat di seluruh negara bagi meminta siasatan segera dijalankan terhadap penerbitan itu kerana memberikan maklumat salah serta menjejaskan imej industri restoran mamak.

“Presma menafikan sekeras-kerasnya artikel yang mendakwa pemilik restoran mamak mengamalkan corak perniagaan berbentuk kartel dengan cara memberikan modal untuk peniaga lain membuka kedai makan.

“Dakwaan seperti ini adalah tidak berasas sama sekali kerana hakikatnya pemilik restoran, sama ada baharu berniaga atau menambah rangkaian perniagaan dengan inisiatif dan kesungguhan sendiri, bukannya ditentukan kartel seperti digambarkan.“Kenyataan seperti itu menjejaskan imej serta nama baik pengusaha restoran mamak yang diketahui dari segi sejarahnya sudah bertapak di negara ini sejak sekian lama,” katanya menurut laporan Sinar Harian.

Dalam pada itu, Jawahar turut mengingatkan media lebih berhati-hati dengan sebarang penulisan serta komentar supaya tidak tersalah fakta sehingga boleh membawa kepada implikasi perundangan.

“Presma menghargai kerjasama baik rakan media yang membantu mengetengahkan peranan yang dimainkan persatuan ini dalam usaha memberikan perkhidmatan terbaik serta berkualiti kepada masyarakat serta pelanggan setia kami,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Warga emas cedera dipukul penunggang motosikal [VIDEO]

Hakim Arief Emran Dah Tarik Diri, Hakim Nazlan Pula Bagaimana?

Ustaz Abdul Somad diusir dari Singapura

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker