Saya jawab isu MySejahtera Khamis ini – Khairy

Saya jawab isu MySejahtera Khamis ini – Khairy

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin akan menjelaskan secara terperinci berkenaan persoalan dibangkitkan beberapa pihak mengenai pelantikan MySJ Sdn Bhd sebagai pemegang lesen aplikasi MySejahtera, di Dewan Negara, Khamis ini.

Khairy berkata beliau telah memohon kepada Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim untuk membenarkan satu usul dibahas pada Khamis ini memandangkan isu melibatkan data peribadi adalah perkara penting.

“Saya akan jawab semua soalan di Dewan Negara, tiada isu bagi saya. Tidak ada apa-apa disembunyikan.

“Mereka yang tidak tahu tentang benda ni mungkin tidak baca sepenuhnya dan terus bangkitkan isu yang sama. Saya faham ini isu penting melibatkan data peribadi dan sebagainya lebih baik saya jawab dalam Dewan Negara,” katanya kepada pemberita di Hospital Port Dickson di sini hari ini.

Khairy sekali lagi mengulangi kenyataannya bahawa pelantikan KPISoft Malaysia Sdn Bhd (syarikat pembangun aplikasi MySejahtera) dilaksanakan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 2019.

Beliau difahamkan beberapa syarikat telah dijemput untuk membuat pembentangan dan MKN memilih syarikat tersebut yang kini dijenamakan sebagai Entomo Malaysia Sdn Bhd (sebelum ini dikenali sebagai KPISoft Malaysia Sdn Bhd).

Katanya, Entomo kemudian telah memberi lesen kepada syarikat MySejahtera ataupun MySJ Sdn Bhd.

“Jadi kita berunding dengan syarikat yang sudah beri perkhidmatan sejak awal lagi dan ia masih dalam proses rundingan untuk sambungan, sebab mereka telah bangunkan platform tersebut.

“Soal pelantikan asalnya dibuat oleh MKN, sekarang ini saya dalam proses untuk membawa perkara ini dijadikan sebagai kontrak rasmi, itu yang saya sedang buat,” katanya.

Media hari ini melaporkan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan meminta kerajaan menjelaskan dakwaan penglibatan MySJ Sdn Bhd dalam pengambilalihan aplikasi MySejahtera.

Mohamad berkata walaupun MySejahtera adalah aplikasi yang membantu dan bermanfaat, dakwaan pelantikan entiti persendirian, MySJ sebagai syarikat yang akan menguruskan aplikasi MySejahtera untuk fasa seterusnya adalah sesuatu yang membimbangkan.

Antara perkara dibangkitkan adalah mengenai pelantikan MySJ melalui mekanisme rundingan terus dan bukannya melalui tender terbuka.

Dalam pada itu, Khairy berkata kerajaan masih mengekalkan penggunaan MySejahtera dalam tempoh masa sebulan dua ini.

“Bila keadaan sudah bertambah stabil mungkin waktu itu adalah sesuai untuk kita hentikan penggunaan MySejahtera.

“Macam (Tok Mat) Mohamad Hasan kata kita dah jadi ‘surveillance state’, itu tidak betul. Kita gunakan dulu MySejahtera bertujuan kesihatan orang awam. KKM tahu bila perlu menghentikan penggunaan aplikasi itu,” katanya.

Dalam lawatannya hari ini, Khairy berkata kos diperlukan bagi menaik taraf Jabatan Kecemasan dan Trauma di Hospital Port Dickson melibatkan RM23 juta manakala kos untuk blok pakar di hospital berkenaan berjumlah RM160 juta.

Katanya Hospital Jelebu juga perlu dinaik taraf namun belum ada peruntukan setakat ini. FMT

Saya jawab isu MySJ Khamis ini – Khairy


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Cucu celaka, rakam nenek terjatuh tanpa hulur bantuan

Cara Tuntut RM150 Kredit E-Wallet April 2022

Cari duit nak kahwin

Related Articles

Back to top button
%d

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker