‘3 jahanam’ PAS: Saya ambil tanggungjawab penuh – Zawawi

Ketua Penerangan Umno Kelantan Zawawi Othman berkata dia mengambil tanggungjawab penuh atas tindakannya menggelar tiga pemimpin kanan PAS, termasuk presiden Abdul Hadi Awang sebagai “tiga jahanam”.

Dalam “surat terbuka” kepada Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man hari ini, dia berkata kenyataan dalam perhimpunan agung Umno (PAU) baru-baru ini “terpaksa” dibuat.

“Saya mewakili Umno negeri dan keseluruhan ahli Umno Kelantan amat berdukacita atas keruntuhan Muafakat Nasional (MN) yang didirikan dengan linangan air mata selepas lebih 30 tahun bersengketa.

“Di dalam ucapan perwakilan di PAU baru ini saya dengan rasa berat hati terpaksa melabelkan mereka yang telah memecah belah dan menjahanamkan pemuafakatan yang terbina diatas prinsip Melayu dan Islam dengan perkataan tiga jahanam,” katanya dalam surat yang tertarikh 22 Mac 2022 itu.Terdahulu Zawawi dialporkan berkata, Umno tidak boleh bekerjasama dengan PAS selagi ada “tiga jahanam” yang “bermulut jahat”.

Kenyataan itu ditujukan kepada Presiden PAS Abdul Hadi Awang, Naib Presiden Mohd Amar Abdullah dan Pengarah Pilihan Raya PAS Muhammad Sanusi Md Nor (bawah).

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man semalam menyuarakan perasaan tidak puas hatinya atas label yang dianggap melampau itu.

Dalam suratnya, Zawawi bagaimanapun berkata dia menghormati Tuan Ibrahim dan beberapa lagi pemimpin PAS, termasuk Menteri Besar Kelantan Ahmad Yakob dan anggota jawantankuasa pusat PAS Nik Abduh Nik Abdul Aziz.Dia sekali lagi berkata amat kecewa dengan sikap dan ucapan-ucapan Abdul Hadi, Mohd Amar dan Muhammad Sanusi.

“Selepas MN terbina saya menginsafi bahawa di Pasir Puteh PAS memenangi kesemua kerusi dalam PRU14 dan Umno akur semua kerusi parlimen dan dewan undangan negerj (DUN) adalah hak mutlak PAS pada PRU 15 nanti.

“Sebab itulah saya meminta supaya semua aktiviti Umnk yang berkaitan dengan aktiviti politik diberhentikan untuk member laluan kepada wakil rakyat PAS melaksanakan

“Gerak kerja selaras dengan persefahaman yang terbina antara Umno dan PAS melalui MN dan menghormati persefahaman yang telah dimenterai.“Setelah merujuk kepada beberapa peristiwa dan kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin PAS terutama tiga pemimpin yang dimaksudkan tadi maka, saya mengambil keputusan untuk menggerakkan semula jentera Umno dengan matlamat untuk tidak bekerjasama dengan PAS pada PRU15 nanti,” katanya.

Tambahnya situasi ini diburuklan lagi ekoran kenyataan Hadi yang menurutnya memberi gambaran “betapa hinanya Umno”.

“Mereka langsung tidak mempedulikan perasaan pemimpin dan ahli Umno yang pada awalnya agak sukar untuk menerima persefahaman yang terbina melalui MN.

“Gerakan yang direncanakan oleh beberapa pemimpin tertinggi PAS terutamanya presiden PAS sendiri menyebabkan perasaan kecewa dihati kami pemimpin dan ahli Umno,” kata Zawawi.

Menurutnya lagi, presiden dan kepimpinan Umno tidak pernah mengeluarkan kenyataan yang membolehkan hubungan Umno dan PAS terjejas.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


13 Negara Boleh Melancong Tanpa Perlu Kuarantin Ketika Pulang

Kerajaan sedang kaji mengapa ramai guru bersara awal

Ibu Terkejut Perut Anak Membesar, Rupanya Dirogol Sepupu Sendiri

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker