AstraZeneca hasilkan ubat pertama cegah Covid-19

UBAT Evusheld yang dihasilkan oleh fasiliti AstraZeneca di Stockholm, Sweden bagi mencegah jangkitan Covid-19.-AFP

LONDON: Syarikat farmaseutikal AstraZeneca menghasilkan ubat pertama yang dapat menghalang orang ramai daripada dijangkiti Covid-19.

Lapor Daily Mail, ubat antibodi yang diluluskan di United Kingdom (UK) itu berupaya menyelamatkan 500,000 rakyat Britain yang mengalami imunosupresi dan bertindak balas dengan baik terhadap vaksin Covid-19.

Evusheld didapati mampu mengurangkan risiko individu mendapat gejala simptomatik Covid-19 sekitar 80 peratus bagi tempoh enam bulan, semasa ujian klinikal dilakukan pada tahun lalu.

Bagaimanapun, Jabatan Kesihatan UK belum membuat sebarang tempahan, walaupun ubat tersebut sudah digunakan kepada individu berisiko di Amerika Syarikat, Disember lalu.

Agensi Pengawal Selia Produk Ubat-Ubatan dan Penjagaan Kesihatan (MHRA) yang meluluskan Evusheld menjelaskan ubat tersebut didapati mempunyai ‘perlindungan tahan lama’.

Namun, difahamkan pegawai kesihatan membimbangi ubat itu tidak mampu bertindak balas baik terhadap varian Omicron atau subvarian BA.2.

Pasukan Petugas Terapeutik yang bertanggungjawab memperoleh ubat Covid-19 terlibat secara aktif dalam perbincangan dengan AstraZeneca.

Pihak Kanser Darah UK turut meminta pihak menteri menjelaskan sama ada mereka berhasrat menggunakan ubat tersebut.

Evusheld digunakan melalui dua suntikan pada masa sama dan menggunakan antibodi dikenali sebagai protein imun yang diubah suai dalam makmal bagi menjadikannya tahan lebih lama.

Walaupun vaksin melatih badan mengumpulkan tindak balas sendiri terhadap Covid-19, ubat tersebut akan melangkau proses itu dan menjadikan antibodi mudah didapati.

Ketua Pegawai Eksekutif MHRA, Dr. June Raine berkata, pihaknya mengesahkan dan memberi kelulusan penggunaan ubat itu bagi membantu mencegah jangkitan Covid-19 selepas semakan teliti data dilakukan.

Jelasnya, Evusheld adalah rawatan ‘profilaksis prapendedahan’ bermakna ia diambil untuk mencegah Covid-19, sebelum risiko mendapat jangkitan.

“Satu dos didapati memberikan perlindungan berpanjangan terhadap penyakit ini sehingga tempoh enam bulan.

“Vaksin masih merupakan ‘pertahanan barisan pertama’, namun sesetengah individu mungkin tidak bertindak balas secukupnya terhadap vaksin.

“Evusheld boleh memberikan perlindungan berkesan terhadap Covid-19,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Mahathir, Anwar & Hadi sudah tidak releven dalam politik negara

Muafakat Nasional kemungkinan terkubur kerana ego PAS

Memalukan! Tiga wanita bergelek di majlis akhir tahun sekolah tahfiz [VIDEO]

Rafizi tidak mahu ‘langgar’ Anwar kerana mahu parti stabil

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker