Mahathir, Anwar & Hadi sudah tidak releven dalam politik negara

PUTRAJAYA: Imej pimpinan utama pembangkang seperti Dr Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim dan Abdul Hadi Awang jelas semakin merosot susulan kekalahan dalam beberapa siri pilihan raya negeri (PRN) termasuk terakhir di Johor, menurut seorang pemimpin Umno.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Puad Zarkashi, berkata paling ketara adalah Mahathir yang dilihat partinya seperti “menangkap muat” calon yang diletak untuk bertanding dalam PRN Johor.

“PRN menunjukkan pengaruh Mahathir paling nyata berada peringkat minimum. Paling ‘significant’, tak ada jentera. Mereka bergantung upah orang untuk naikkan bendera.

“Paling teruk pun calon-calon tangkap muat. Tak kenal datang dari mana yang tak ada sumbangan dalam masyarakat,” katanya kepada FMT.

Pada PRN Johor Sabtu lalu, Barisan Nasional (BN) memperoleh 40 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk meraih kemenangan melebihi majoriti 2/3, berbanding Perikatan Nasional (PN) tiga, Pakatan Harapan (PH) 12 dan MUDA satu kerusi.

Dalam pada itu, Puad berkata PKR juga dilihat semakin merosot walaupun meletakkan calon dikenali seperti Maszlee Malik.

Katanya, walaupun Maszlee bertanding atas status bekas Menteri Pendidikan dan Ahli Parlimen Simpang Renggam, juga tidak dapat memenangi kerusi di DUN Layang-Layang.

“Maksudnya rakyat tetap tolak di medan dia sendiri. Saya nampak sokongan Mahathir, Anwar cukup ‘significant’. Sebab kedua-dua parti ini bergantung pada imej individu iaitu Mahathir dan Anwar,” katanya.

Puad juga melihat sokongan terhadap Hadi semakin merosot.

“Ini kerana PAS sendiri gagal di tiga negeri di Sarawak, Melaka dan Johor. Pada saya itu juga petanda berlaku kemerosotan terhadap imej Hadi,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Sultan Johor perkenan Onn Hafiz sebagai Menteri Besar Johor

Shafee Abdullah dakwa Hakim Nazlan telah hilang kelayakkan

Pelantikan MB Johor dijangka hari ini – Annuar Musa

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker