ECRL diubah semula ke laluan asal, anggaran kos RM50 bilion – Wee


PUTRAJAYA: Kementerian Pengangkutan mengumumkan projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan ditambah baik dan dijajarkan semula ke laluan asalnya, iaitu Jajaran Utara dengan kos anggaran pembinaan sebanyak RM50 bilion.

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong berkata, jajaran baharu dikenali sebagai ECRL 3.0 itu dilaksanakan selepas mengambil kira hasil perbincangan dan permuafakatan dengan pihak berkepentingan yang terbabit dengan projek ECRL.

“Antaranya kerajaan negeri, agensi kerajaan persekutuan dan negeri, pihak berkuasa tempatan dan pemain industri.

“Kementerian Pengangkutan telah membuat keputusan untuk mengubah semula jajaran Seksyen C ECRL ke jajaran asal yang dicadangkan pada 2016-2017,” katanya pada sidang media di Kementerian Pengangkutan mengenai perkembangan projek ECRL.

Wee berkata, jajaran asal Seksyen C itu, yang juga dikenali sebagai Jajaran Utara, akan membabitkan laluan ECRL dari Mentakab ke Pelabuhan Klang melalui Bentong, Gombak dan Serendah berbanding Jajaran Selatan yang melalui Negeri Sembilan.

Katanya, Kementerian Pengangkutan sebagai pihak dipertanggungjawabkan bagi menyelia pelaksanaan projek ECRL, mendapati Jajaran Utara akan meningkatkan kebolehmampuan projek ECRL dan seterusnya memberi lebih manfaat kepada ekonomi, alam sekitar, dan sosial.

“Jajaran Seksyen C ECRL 3.0 dianggarkan merangkumi 201km termasuk 32.4km jajaran sisihan berbanding jajaran sebelum ini 185.5km (termasuk 41.5km jajaran sisihan).

“Ini menjadikan keseluruhan jajaran dari Kota Bharu ke Pelabuhan Klang dengan perubahan terkini adalah sepanjang 665km.

“Jajaran Utara ini akan melibatkan pembinaan tujuh stesen dalam jangka masa panjang dengan lima stesen yang akan dibina pada peringkat awal iaitu stesen Temerloh, Bentong, ITT Gombak, Serendah Baru dan Jalan Kastam (Pelabuban Klang).

“Manakala dua stesen iaitu Puncak Alam dan Kapar di Selangor telah pun ditetapkan sebagai stesen perancangan masa hadapan,” katanya.

Beliau berkata, mesyuarat Jemaah Menteri meluluskan jajaran itu pada 2 Sept tahun lalu. FMT

ECRL: Kerajaan rugi RM1.25 juta sehari akibat kelewatan kerajaan negeri Selangor – Mohd Zuki

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker