GI Siti Kasim tawar calon tidak berpihak parti politik untuk tanding PRU-15

Sebaran :

GERAK Independent (GI) akan manawarkan calon yang tidak berpihak kepada mana-mana parti politik kepada rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-15.

Ahli jawatankuasa GI Siti Zabedah Kasim berkata, mereka sedang menyiapkan kumpulan calon bafi menghadapi PRU-15.

Katanya, pemilihan calon akan melalui satu siri proses termasuk berinteraksi dan disoal oleh orang-orang semasa pendengaran awam “secara langsung”.

Gerakan itu terdiri daripada kumpulan seperti Malaysian Action for Justice and Unity (MAJU), I Am The Third Force, KitaBantuKita, dan Malaysia First sudah pun menyenarai pendek beberapa calon yang berpotensi.

“Rakyat akan mengenal calon mereka beberapa bulan sebelum PRU. Ini akan menjadi masa yang tepat bagi rakyat untuk memberi maklum balas mengenai isu-isu utama akar umbi dan membiayai calon dalam PRU15.

“Setelah calon terpilih, aplikasi PEOPLELECT akan berfungsi sebagai sistem pemantauan untuk mengesan anggota Parlimen yang diperiksa oleh GI di Parlimen, apa yang mereka pilih dan undang-undang apa yang mereka cadangkan.

GI, tambahnya, akan menyatukan pengundi bandar terlebih dahulu, menggunakan nilai-nilai seperti perjuangan politik yang baik dan membanteras rasuah.
Mereka yang berminat menjadi calon juga dipelawa mengemukakan permohonan.

Siti Kasim bebas tuduhan halang tugas pegawai Jawi


Sebaran :

Leave a Reply