Mengepam tandas boleh sebar virus COVID-19Sebaran :

ORANG ramai disyorkan memakai pelitup muka ketika menggunakan tandas awam.

Ia berdasarkan kajian terbaharu yang mendapati mengepam tandas akan melepaskan zarah halus di ruang udara yang boleh menjadikan tandas awam berisiko untuk jangkitan COVID-19.

Menurut kumpulan pengkaji China dari Universiti Yangzhou, orang ramai disarankan memakai pelitup muka sekiranya perlu menggunakan tandas awam.“Lebih 57 peratus zarah dikesan di persekitaran tandas,” kata pengkaji dalam kajian yang diterbitkan dalam Physics of Fluids.
“Memakai pelitup muka perlu diwajibkan di tandas awam ketika pandemik dan aspek penyebaran titisan juga perlu ditambah baik bagi mengekang COVID-19.”

Memetik laporan New York Times, penyelidik Universiti Yangzhou, Dr Ji-Xiang Wang menasihati orang awam agar lebih berwaspada bagi mengelak jangkitan di tandas awam.
“Turunkan penutup mangkuk tandas dahulu sebelum memulakan proses mengepam,” pesan Dr Wang.

Kajian sebelum ini pernah membuktikan bahawa mengepam tandas boleh menyebabkan zarah halus tersebar sejauh 3 kaki.Namun, kajian setakat ini tidak menunjukkan virus yang tersebar melalui udara mempunyai kadar kebolehjangkitan yang lebih tinggi.

Sebelum ini, pengkaji di China mendapati koronavirus boleh tersebar menerusi najis manusia.

Kajian-kajian tersebut menunjukkan bahawa pemahaman terhadap punca penyebaran COVID-19 masih belum menyeluruh dan memerlukan kajian lanjut. Awani
Sebaran :


Leave a Reply