Liverpool cipta kebangkitan sensasi atasi Villarreal

Liverpool cipta kebangkitan sensasi atasi Villarreal

Liverpool cipta kebangkitan sensasi atasi Villarreal
MAC Allister meraikan jaringan pertama bersama Van Dijk. FOTO AFP

Liverpool: Pengurus Liverpool, Andoni Iraola memberi amaran kepada pasukannya supaya tidak leka selepas The Reds bangkit daripada ketinggalan dua gol untuk menewaskan Villarreal 4-3, awal pagi tadi sekali gus mengekalkan permulaan sempurna dalam kempen Liga Juara-Juara Eropah.

Pengendali Villarreal, Inigo Perez, kelihatan berada di landasan untuk menewaskan bekas bosnya, Iraola apabila pasukan Sepanyol itu mendahului 2-0 selepas 30 minit hasil jaringan Georges Mikautadze dan Sergi Cardona.

Namun, Villarreal dua kali dihukum kerana gagal mengawal hantaran silang ke dalam kotak penalti apabila Alexis Mac Allister dan Ronald Araujo menyamakan kedudukan sebelum separuh masa.

Mac Allister menjaringkan gol keduanya 25 minit sebelum tamat perlawanan, manakala pemain gantian Florian Wirtz melengkapkan kebangkitan Liverpool.

Kemenangan itu membolehkan Liverpool berkongsi kedudukan teratas carta Liga Juara-Juara bersama Paris Saint-Germain dengan sembilan mata daripada tiga perlawanan.

“Saya fikir apabila kami berada di bawah tekanan dan perlu memberikan segala-galanya, kami memberikan tindak balas yang baik.


DISYORKAN UNTUK ANDA :

LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

ECRL: Tambang Berpatutan, Manfaat Untuk Semua


“Apabila kami sedikit leka pada awal permainan, atau apabila menjaringkan gol 4-2 dan berfikir, ‘ok, perlawanan sudah selesai’, kami dihukum. Anda tidak boleh leka.”

Iraola merehatkan ketiga-tiga penyerangnya yang bernilai lebih £100 juta (RM408 juta) apabila Alexander Isak dan Bradley Barcola menyertai Wirtz di bangku simpanan, dengan tumpuan turut diberikan kepada kunjungan pasukan berprestasi tinggi Brighton dalam aksi Liga Perdana Inggeris pada Ahad.

Villarreal mengambil kesempatan sepenuhnya daripada kesebelasan Liverpool yang banyak diubah pada awal permainan dan dihadiahkan gol pembukaan selepas hanya empat minit.

Virgil van Dijk tersilap melakukan tandukan ketika cuba menghantar bola kembali kepada Alisson Becker sebelum Mikautadze menyempurnakan peluang dari jarak dekat dengan tenang.

Kerjaya kejurulatihan Perez sendiri bermula secara kebetulan apabila dia gagal mendapatkan permit kerja untuk menyertai Iraola sebagai pembantunya di Bournemouth.

Sebaliknya, dia kemudian menjadi pengurus Rayo Vallecano, selepas sebelum itu bekerja di bawah kendalian Iraola, dan membawa kelab kecil La Liga itu ke final Liga Conference musim lalu.


DISYORKAN UNTUK ANDA :

PRN Melaka: Wanita UMNO Perlu Aktif Sebagai JR Digital – Haryaty



Pengetahuan Perez mengenai sistem permainan Iraola jelas kelihatan apabila Villarreal beberapa kali berjaya membelah pertahanan Liverpool dengan mudah pada separuh masa pertama.

Satu gerakan pasukan yang kemas akhirnya menghasilkan gol kedua apabila Nathan Saliba menemui larian Cardona dari posisi bek kiri sebelum pemain itu menolak bola melepasi Alisson.

Barisan serangan Liverpool yang diubah suai hampir tidak memberikan ancaman sehinggalah tandukan lencong Mac Allister hasil sepakan sudut Kostas Tsimikas mencetuskan kebangkitan.

Rio Ngumoha kemudian mula mengucar-ngacirkan pertahanan Villarreal, tetapi hantaran silang pertama daripada dua bantuan jaringan pemain berusia 18 tahun itu turut dibantu oleh kesilapan pertahanan lawan.

Cardona membiarkan hantaran silang Ngumoha melepasi dirinya tanpa menyedari Araujo sedang meluru masuk untuk menanduk gol penyamaan.

Itu merupakan aksi terakhir pemain Uruguay tersebut apabila dia digantikan Wirtz pada separuh masa.

Liverpool kemudian meningkatkan tempo permainan selepas rehat. Kelajuan Ngumoha di bahagian sayap kanan membuka ruang dalam pertahanan Villarreal sebelum hantaran rendahnya disambar Mac Allister yang melepaskan rembatan deras dan terkena bahagian bawah palang sebelum masuk ke gawang.

“Dia sangat hebat malam ini,” kata Mac Allister mengenai impak Ngumoha. “Dia menjadi pembawa perbezaan.”

Hanya tiga minit kemudian, Cody Gakpo menemui Wirtz yang menjaringkan gol pertamanya musim ini, sekali gus menjawab kritikan terhadap pemain itu berhubung kegagalannya menghasilkan gol.

Bagaimanapun, pertahanan Liverpool masih kelihatan rapuh dan Tani Oluwaseyi menghidupkan semula debaran pada penghujung permainan selepas menyambut hantaran silang Ayoze Perez dengan kemas untuk merapatkan kedudukan.

Namun Liverpool berjaya bertahan hingga wisel penamat untuk menghampiri tempat ke pusingan 16 terbaik, manakala Villarreal kekal dengan hanya tiga mata daripada tiga perlawanan.

Keputusan Liga Juara-Juara Eropah awal pagi tadi

PSG 4 Barcelona 2

Liverpool 4 Villarreal 3

Man City 5 AEK Athens 1

Napoli 4 Bodo Glimt 3

Porto 0 PSV 1

Roma 4 Slovan Bratislava 0

Sabah 1 Dortmund 2

Fenerbahche 2 Slavia Praha 2

Liverpool cipta kebangkitan sensasi atasi Villarreal


DISYORKAN UNTUK ANDA :

“Sumbang Tabung Harapan Lebih ‘Stupid’ Daripada Tabung Najib” – Hasnal Rezua

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker