Kenapa takut dengan bahasa Melayu – Ketua Pemuda UMNO

Kenapa takut dengan bahasa Melayu – Ketua Pemuda UMNO

Pemuda Umno membidas tindakan lembaga pengarah dan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG) sekolah menengah Cina di Pulau Pinang yang menentang pekeliling dikeluarkan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berkaitan pelaksanaan Program Dwibahasa (DLP).

Ketuanya Dr Akmal Saleh berkata bahasa Melayu memang merupakan bahasa kebangsaan di negara ini, justeru tidak wajar sama sekali kumpulan tersebut membantah pekeliling yang dikeluarkan oleh KPM.“Kenapa takut sangat dengan penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar di satu kelas saja?

“Isu ini, kita menyokong sepenuhnya polisi yang dilakukan oleh KPM. Bahasa Melayu adalah bahasa kebangsaan negara ini. Full stop,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya.

Semalam, lembaga sekolah serta PIBG dari 11 Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Cina di Pulau Pinang menyuarakan tentangan mereka terhadap syarat yang dikenakan oleh KPM berhubung pelaksanaan DLP.

Mengikut ketetapan itu, sesebuah sekolah yang menerima pakai DLP dalam pembelajaran Matematik dan Sains mesti menyediakan sekurang-kurangnya satu kelas untuk diajar dalam bahasa Melayu atau bahasa ibunda.Langkah itu dibantah oleh kumpulan berkenaan atas alasan ia boleh memberi kesan kepada pembelajaran serta psikologi pelajar terbait.

Mereka juga menggesa KPM mendengar bantahan yang disuarakan, selain menghormati kehendak ibu bapa dan kembali kepada hasrat asal DLP.

Ketika ini subjek Sains dan Matematik diajar dalam bahasa Inggeris di sekolah itu. Mk

Kenapa takut dengan bahasa Melayu – Ketua Pemuda UMNOBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Penduduk Kampung Sri Makmur sahut cabaran MB SelangorMari kita lihat siapa yang kena

Biadab dan kurang ajar, video pemandu e-hailing burukkan Islam depan pelancong tersebar [VIDEO]‘Drama’ kian terungkai

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker