Saya yang tubuhkan XPDC, Eddy naik angin

Saya yang tubuhkan XPDC, Eddy naik angin

Eddy Badry mengingatkan Bro Yazid bahawa dia ada hak kepada nama XPDC kerana dia adalah pengasas yang tubuhkan XPDC.

Semalam, pengurus XPDC Kita Peng Yu (XPDC KPY), Bro Yazid mengingatkan hanya ada dua kumpulan sahaja dibenarkan memakai nama XPDC, yang menjadi hak intelek Life Records.Dipetik dari Harian Metro, Yazid berkata: “Hanya ada dua kumpulan layak menggunakan nama XPDC iaitu XPDC Kita Peng Yu dan XPDC Militia dengan kebenaran syarikat rakaman Life Records.

Kenyataan ini sekaligus memberikan tamparan kepada satu lagi ‘XPDC’ iaitu Real XPDC yang seringkali mendendangkan lagu XPDC dalam showcase mereka.

Yazid melabel Real XPDC sebagai XPDC palsu atau band copy, adalah tidak layak menggunakan nama tersebut.

Lebih mengecewakan Yazid apabila band tiruan pun masih ramai yang mahu menyokong dan menyaksikan persembahan mereka.Sambil membidas pihak penganjur yang tidak ada rasa bersalah menjemput Real XPDC untuk mengadakan persembahan.

Yazid menambah: “Band ‘copy’ pun orang nak tengok. Yang tukang anjur juga tak peduli. Mereka band XPDC palsu. Lanyak ‘show’ semacam saja.”

Yazid menganggap Real XPDC sebagai tak tahu malu menggunakan nama XPDC. Sedangkan tiada seorang pun anggota XPDC yang berada dalam band tersebut.

“Mereka dapat show kerana penganjur tawarkan. Dia main piang (hentam) saja. Saya anggap mereka tak tahu malu kerana anggotanya pun kita tak kenal.”“Seorang anggota XPDC pun tiada. Mereka gunakan logo sewaktu arwah Mael ikat kontrak dua tahun dengan sebuah syarikat rakaman lain. Ketika itu mereka buat produksi sendiri Real XPDC Production [yang kini sudah tiada lagi].”

Respon Eddy Badry

Kenyataan Yazid itu membuatkan Eddy Badri yang merupakan pengurus Real XPDC, mengancam saman ke atas Yazid dan XPDC KPY jika beterusan mengganggu pergerakan Real XPDC.

Kemudian Eddy Badry melabel Yazid sebagai kaki temberang.“Itu bukan Life Records cakap, itu bro Yazid yang cakap. Dia bukan boleh buat apa pun, temberang je lebih,” tegas Eddy Badry.

“Sewaktu kita pernah ada masalah antara saya dengan Kita Peng Yu, kita ada masalah dengan XPDC Militia. Sebenarnya saya tiada masalah pun [dengan Militia], cuma mereka sahaja [KPY yang ada masalah dengan Militia].

“Kerana mereka kalau boleh nak monopoli, mahu hanya ada satu sahaja XPDC iaitu XPDC Kita Peng Yu.

“Jadi apa yang berlaku, saya ada dalam satu pertemuan dengan Life Records.“Dan Life Records tak benarkan [tak setuju usaha KPY mahu satu sahaja XPDC iaitu XPDC Kita Peng Yu]. Sebab Life Records berpendapat bahawa Izo pun berhak pakai nama XPDC.

“Tengoklah ya, Life Records sangat prihatin terdapat benda ini. Begitu juga dengan saya. Saya berhubung juga dengan Life Records.

“Jadi apa masalahnya? Janganlah menggelepar, ok brader ? Kamu dah kuat macam tu pun nak takut dengan orang yang kecil macam kita [Real XPDC].

Eddy Badry kemudian mengingatkan Yazid bahawa dia yang tubuhkan XPDC maka dia tidak boleh dianggap tiada kaitan dengan nama XPDC.Eddy menambah: “Real XPDC kecil je, dan benda ni kamu kata kepada Harian Metro. kononnya kita tidak ada kena mengena.

“Apa pula tidak ada kena mengena? Saya yang tubuhkan XPDC! Dan juga [tubuhkan] Real XPDC. Apa lu cerita?

“Yang kamu cakap saya tidak ada kena mengena, apa pula? Saya yang tubuhkan kumpulan itu. Dan hari ini saya nak hidupkan kembali band yang saya pernah tubuhkan pada 1997.

“Dahlah, saya tak nak cakap pasal mereka, buang masa,” tegas Eddy Badry menerusi reels di akaun rasmi Facebook beliau.

Pengasas Real XPDC Bersama Arwah Mael Minta Eddy Badry Tunjuk Dokumen

Pengasas sebenar Real XPDC bersama dengan arwah Mael iaitu Azmey telah meminta pihak Eddy Badry menunjukkan dokumen bukti dia pengasas dan pemilik hak cipta kumpual tersebut.

Dalam dua hari ini hangat berita tentang penggunaan nama Real XPDC yang dianggap menyalahi undang undang.

Terbaru, Azmey, yang menubuhkan Real XPDC bersama arwah Mael tampil memberikan kenyataan.

Dipetik dari Astro Awani, Azmey berkata: “Jika berasakan bahawa mereka bukan XPDC tetapi adalah Real XPDC seperti yang didakwa, mereka perlu tampil memberikan dokumen dan bukti untuk membolehkan ia dihalalkan dan tidak menyalahi undang-undang mahupun hak cipta sesiapa.”

Azmey mengecam pihak yang menggunakan nama Real XPDC yang kini semakin menjadi jadi kegilaan mereka menggunakan nama XPDC dan juga menyanyikan lagu lagu XPDC dalam persembahan mereka.

Tindakan mereka adalah menyalahi undang undang hak cipta dan penipuan bermotifkan keuntungan semata mata, menurut Azmey.

Azmey tidak banyak cakap, dia meminta pihak tersebut menunjukkan bukti pemilikan mereka ke atas Real XPDC. Real XPDC pernah didaftarkan satu ketika dahulu oleh Azmey dan Mael.

Namun tidak lama selepas itu nama itu tidak boleh digunakan kerana melanggar akta hak cipta. Dan mereka menukarkannya kepada Real X.

Azmey menolak sama sekali tuntutan Eddy Badry bahawa dia adalah pengasas Real XPDC. Kalau betul dia pengasas, dia harus mengemukakan buktinya.

Azmey menambah: “Tidak benar sama sekali. Siapa mereka ini? Senang-senang nak mengaku Real XPDC adalah hak mereka. Apa buktinya? Boleh sertakan sijil pemilikan apa-apa?

“Real XPDC Production (M) Sdn. Bhd. sebenarnya telah didaftarkan secara rasmi oleh kami bersama Mael pada 30 April 1998 dan diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965.

“Ketika itu ia ditubuhkan dengan tujuan untuk meneruskan kerjaya Mael dalam industri muzik tanah air selepas keluar dari XPDC. Real XPDC selepas itu telah menandatangani kontrak dengan pihak
EMI Music pada 2002 dan telah mengeluarkan album pada awal 2004,” jelasnya kepada Astro AWANI lagi.

Azmey lantas memberitahu peminat bahawa, mereka yang mendakwa mereka adalah Real XPDC sebenarnya bukan ‘real’ selagi mereka tiada bukti dengan dokumen.

Mereka tiada kaitan langsung dengan Real XPDC yang asal. Kenyataan Azmey ini selari dengan Yazid yang menyatakan bahawa Real XPDC yang asal milik Mael dan Azmey dan ianya sudah lama tidak aktif.

Azmey malah memahami kenapa peminat tegar XPDC tidak boleh menerima Real XPDC. Azmey menganggap peminat marah bersebab dan berasas. Kerana Real XPDC sewenang wenang menggunakan material lagu dan hak cipta XPDC atau Real XPDC sebenar.

Tindakan mereka diibaratkan mengelirukan orang ramai. Sambil Azmey menganggap ‘Real XPDC’ versi Eddy Badry ini tak ubah seperti orang yang memakan hasil curi.

Azmey turut senada dengan Yazid mengecam penganjur yang sewenang wenang memanggi Real XPDC palsu ini membuat persembahan tanpa mengetahui fakta.

Tindakan mereka ini dianggap merosakkan nama Real XPDC yang pernah menghiasi industri muzik tanah air dengan diketuai arwah Mael.

Azmey meminta perkara ini diselesaikan segera dengan baik dalam masa terdekat.

Saya yang tubuhkan XPDC, Eddy naik angin

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Lee Chong Wei ‘smash’ pemain lagi

Yasmin Hani masih ‘bergetah’ pada usia 44 tahun

Bekas teman lelaki ugut sebar video seks silam

Jamal Abdillah tarik diri bertanding AJL38

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker