8 MP PN akan isytihar sokong PM – Syed Hussin

8 MP PN akan isytihar sokong PM – Syed Hussin

Ahli Parlimen Bukit Gantang Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal mendakwa terdapat tujuh atau lapan lagi Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) akan menyatakan sokongan kepada Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam masa terdekat.

Syed Abu Hussin mendakwa semua Ahli Parlimen PN adalah dari beberapa negeri namun tidak mendedahkan sama ada mereka dari PAS atau Bersatu.

“Dulu saya kata ada lima atau enam orang, (tetapi) sekarang ini ada tujuh atau lapan orang. Nama saya tak boleh maklumkan di sini.

“Tunggu masa dan lihat, akan ada pengumuman mereka yang akan menyokong Kerajaan Madani,” katanya pada sidang medianya di Puchong, menurut Harian Metro.

Beliau turut mendakwa, sebahagian daripada Ahli Parlimen berkenaan ada berhubung dengannya berhubung perkara itu.

“Ada yang berhubung dengan saya, ada yang berhubung dengan orang lain,” katanya.

Pada 28 Nov lalu, beliau mengisytiharkan sokongan kepada Anwar dan kerajaan Madani ketika sesi Waktu Pertanyaan-pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat.

Beliau menjadi wakil rakyat pembangkang kelima daripada Bersatu yang menyatakan sokongan kepada kepimpinan Perdana Menteri selepas Zahari Kechik (Jeli), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) dan Dr Suhaili Abdul Rahman (Labuan).

Sementara itu, Syed Abu Hussin berkata beliau bersedia berdepan dengan tindakan Bersatu kerana menyatakan sokongan kepada kepimpinan Anwar.

Katanya, beliau tidak melanggar peraturan Bersatu kerana di dalam perlembagaannya, tidak melarang sesiapa memberikan sokongan kepada mana-mana pihak.

“Apa yang saya buat ini tidak melanggar perlembagaan parti. Kalau parti nak mengambil tindakan, ia akan bawa ke Jawatankuasa Disiplin.

“Jawatankusa Disiplin akan memutuskan apa bentuk tindakan disiplin yang boleh diambil (dan) saya bersedia,” katanya.

8 MP PN akan isytihar sokong PM – Syed Hussin

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Bila-bila masa bom jangka boleh meletup

Padu teguran David Teo kepada BCL

Kim Jong-un menangis rayu kaum wanita lahirkan anak

Minta maaf atau disaman, Syura Badron dah tak tahan

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker