‘Tokong perut buncit’, DAP lapor polis terhadap Sanusi

‘Tokong perut buncit’, DAP lapor polis terhadap Sanusi

Ahli Parlimen Kampar, Chong Zhemin membuat laporan polis terhadap Muhammad Sanusi Md Noor dan menggesa pihak berkuasa menyiasat menteri besar Kedah itu di bawah Akta Hasutan 1948.

Ia berhubung kenyataan Sanusi pada sidang DUN Kedah baru-baru ini yang menggelar Menteri Pelancongan, Tiong King Sing sebagai ‘tokong berkepala botak dan berperut buncit”.

“Kenyataan sanusi ini telah menghina dan memperlekehkan agama Buddha dan boleh menimbulkan perasaan bersakit-sakit hati atau bermusuhan di antara satu kaum dan agama dengan satu kaum dan agama dalam Malaysia.

“Saya menyeru pihak PDRM supaya menyiasat kenyataan yang dibuat oleh Sanusi di bawah Akta Hasutan 1948 dan mengambil tindakan sewajarnya,” ujarnya dalam kenyataan.

Sanusi dalam sidang DUN Kedah, minggu lalu menyelar Tiong dalam loghat Kedah dengan menyamakannya sebagai “tokong berkepala botak dan perut buncit yang duduk di bawah pokok pisang’.

“Eh, muka dia kalau saya ajuk, jadi macam tokong hat kepala botak tu. Hat perut buncit tu,” katanya.

Dia berkata demikian ketika mengkritik Tiong yang menurutnya tidak memberikan sebarang pandangan ketika mesyuarat mereka dengan wakil kerajaan Thailand di Sadao, Selatan Thailand, pada 27 November.

Susulan itu Tiong membidas Sanusi dengan mengatakan otaknya ‘masuk air’.

“Dia punya otak masuk air ke apa? Tuhan pun kasi sama tuduh.

“Dia kata saya duduk di bawah pokok pisang, macam itu tokong Buddha yang berperut besar.

“Kalau you (kamu) cerita sebegitu, you sudah menghina satu tokong lagi,” katanya.

Mengulas lanjut, Chong berkata walaupun Sanusi membuat kenyataan tersebut dalam sidang DUN, namun dia tidak dilindungi imuniti dewan sekiranya melanggar Akta Hasutan 1948.

Ia katanya sepertimana yang berlaku terhadap Ahli Parlimen Jelutong, RSN Rayer yang pernah disiasat di bawah Akta Hasutan berhubung kenyatannya dalam sidang DUN Pulau Pinang.

“Bekas ahli Parlimen Nurul Izzah juga pernah disiasat di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataannya yang dibuat di dalam parlimen,” katanya. Mk

‘Tokong perut buncit’, DAP lapor polis terhadap Sanusi

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Video dakwa BCL, Tiko mabuk di kelab malam tular

Roy Azman, keluarga terbabit kemalangan,kereta rentung (Video)

Dolla dah hilang ‘Melayu’?

Babak ciuman, Hun Haqeem & Daiyan Trisha dikecam netizen

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker