Liyana Jasmay berisiko hidap kanser

Liyana Jasmay berisiko hidap kanser

Pelakon dan penyanyi Liyana Jasmay mengakui takut dan kini lebih mengambil tahu tentang status kesihatannya memandangkan kedua-dua orang tuanya meninggal dunia disebabkan penyakit kanser.

Selain menjalani pemeriksaan secara berkala, Liyana, 35, juga kini lebih menitikberatkan soal pemakanan dengan mengelak untuk mengambil makanan proses dan berlemak.“Perkara yang menimpa ibu bapa menjadi pengajaran untuk saya memandangkan kedua-duanya meninggal dunia disebabkan kanser.

“Arwah bapa meninggal disebabkan kanser paru-paru, manakala arwah mama pula disebabkan barah otak. Jadi genetik saya memang berisiko untuk menghidap kanser.

“Selain perlu lakukan pemeriksaan kesihatan menyeluruh, saya juga kena menjaga pemakanan dan mengelak untuk mengambil makanan proses dan berlemak,” katanya kepada Kosmo! Online.

Mengakui sedih atas kehilangan dua insan tersayang hanya dalam masa 17 bulan, Liyana bagaimanapun reda dan percaya bahawa kedua-dua orang tuanya kini berada di tempat yang lebih baik.“Saya baru sahaja kehilangan arwah mama pada 12 Mei lalu, 17 bulan selepas arwah bapa meninggalkan saya pada 2021.

“Tapi saya reda sebab tahu mereka berada di tempat yang lebih baik sekarang dan tidak lagi dalam kesakitan,” katanya.

Berkongsi tentang penyakit barah otak yang dihidapi ibunya, Allahyarhamah Datin Habsah Simpon, Liyana berkata masalah yang menimpa ibunya itu lambat dikesan dan hanya mengetahuinya selepas kanser tersebut berada di tahap terakhir (empat).

“Awalnya mama mengalami masalah penglihatan sejak tiga tahun lalu. Jadi saya ajak dia tinggal bersama-sama saya memandangkan rumahnya terlalu besar, susah untuk turun naik tangga.“Sebelum mama menjalani pembedahan mata, kami sempat pergi bercuti. Selepas pembedahan, tiba-tiba mama jalan senget. Hasil pemeriksaan yang dilakukan akhirnya mendapati mama menghidap barah otak,” katanya sebak.

Walaupun sedih, pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia ke-22 itu akan kembali tersenyum apabila teringat semula kenangan-kenangan indah yang ditinggalkan ketika ibu bapanya masih hidup.

“Saya sedih. Namun momen-momen menyeronokkan bersama mereka (ibu bapa) membuatkan saya kembali tersenyum. Memori itu menjadi kenangan saya hari ini,” katanya.

Liyana yang ditemui ketika sidang media siri baharu, Alter-Naratif terbitan Viu Malaysia di sini, semalam juga bersyukur apabila dapat meraikan Hari Raya Aidilfitri buat kali terakhir bersama ibunya walaupun ketika itu, wanita tersebut telah jatuh sakit,“Tahun ini merupakan raya terakhir bersama mama. Tapi saya bersyukur dapat meraikannya bersama-sama.

“Saya pakaikan dia baju raya dan kami bergambar walaupun ketika itu mama sudah tidak boleh lagi bercakap,” jelasnya.

Terdahulu, ibu Liyana meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur selepas dua bulan disahkan menghidap barah otak pada usia 66 tahun.

Bapanya pula, Datuk Jasmay Md. Shah menghembuskan nafas terakhir pada usia 68 tahun akibat kanser paru-paru pada 17 Disember 2021. – K OnlineLiyana Jasmay berisiko hidap kanser

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Sampai hari ini saya tak makan ‘pisang’ – Tiz ZaqyahRazman tidak pernah serik

3 siri nombor pendaftaran WP Putrajaya, FF9, FF99 dan FF999 dibeli individu yang sama

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker