Bekas Pengurus AmBank, Joanna Yu akhirnya mengaku kenal rapat Jho Low

KUALA LUMPUR – Bekas Pengurus Perhubungan AmBank memberitahu Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis bahawa dia mengenali secara rapat ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low.

Saksi pendakwaan ke-41 (SP-41), Joanna Yu Ging Ping berkata demikian semasa perbicaraan kes rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Joanna, 51, berkata, Jho Low sering menjemputnya ke pangsapuri milik ahli perniagaan itu yang terletak di Jalan Kia Peng di sini.Ketika pemeriksaan balas oleh peguam, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili bekas Ahli Parlimen Pekan, Joanna Yu berkata, mereka bertemu di lokasi itu pada 2007, melibatkan projek Majestic Masterpiece iaitu sebuah syarikat pegangan pelaburan.

“Saya tidak bersendirian, biasanya di sana saya akan bertemu dengan orang lain, antaranya bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan bekas Peguam 1MDB, Jasmine Loo Ai Swan,” katanya.

Muhammad Shafee kemudiannya menyoal saksi itu mengenai Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA).

Muhammad Shafee: Bila TIA diperkenalkan kepada anda?Joanna: Pada 2009, selepas pinjaman Majestic Masterpiece diluluskan.

Muhammad Shafee: Bagaimana anda terlibat sama dalam TIA?

Joanna: Saya kendalikan jemputan untuk mesyuarat bersama pihak-pihak lain.

Muhammad Shafee: Apa yang diberitahu kepada anda, mengenai TIA?Joanna: Ia adalah dana yang diwujudkan untuk membangunkan Terengganu, menyentuh pembangunan kanak-kanak, TIA menyasarkan untuk mengumpul RM10 bilion atau lebih.

Muhammad Shafee: Apa yang Jho Low beritahu kaitannya dengan TIA?

Joanna: Dia kata, dia adalah penasihat lembaga penasihat.

Muhammad Shafee: Awak pasti? Bukankah dia kata dia penasihat lembaga pengarah?Joanna: Saya percaya dia berkata penasihat kepada lembaga penasihat.

TIA merupakan syarikat pelaburan strategik negara, yang kemudian ditukar nama kepada 1MDB pada 25 September 2009.

Syarikat itu dimiliki oleh Menteri Besar Terengganu Diperbadankan, dengan Sultan Terengganu yang kemudiannya menjadi Yang di-Pertuan Agong ketika itu, Sultan Mizan Zainal Abidin sebagai pemilik majoriti.

Dalam pada itu, saksi ini bersetuju dengan cadangan yang dikemukakan oleh Muhammad Shafee bahawa Jho Low pernah mengaitkan nama Yang di-Pertuan Agong dan surat jaminan kerajaan ketika itu untuk mendapatkan berbilion pinjaman daripada bank untuk TIA.Najib, 69, menghadapi empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang haram yang melibatkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung Isnin ini.

 

 Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terima kasih Annuar bongkar Muhyiddin beri duit pada UMNO

Raba payu dara sepupu isteri, lelaki didakwa

Wan Fayhsal buat laporan polis terhadap Anwar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker