Tak dapat jadi PM adalah salah Anwar sendiri – Mahathir

 

Mahathir memberitahu Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim jangan asyik menyalahkannya atas kegagalan menjadi perdana menteri.

Dalam catatan di blognya, Mahathir berkata, Anwar dan penyokongnya berkali-kali menuduhnya tidak menunaikan janji untuk menyerahkan jawatan tertinggi itu kepada presiden PKR ketika PH berkuasa.

Bekas perdana menteri itu berkata, mereka juga menyalahkannya kerana tidak membincangkan keputusannya meletak jawatan perdana menteri pada 2020, dan menegaskan, ini bukan penyebab kepada kejatuhan kerajaan PH.

“Jika kerajaan PH tidak jatuh, maka ia boleh sahaja namakan Anwar ganti saya. Contohnya di UK, apabila perdana menterinya letak jawatan, parti yang memerintah tentukan siapa harus ganti.“Liz Truss baru-baru ini tidak bincang dengan pemimpin lain untuk letak jawatan. Dia letak jawatan apabila merasa tidak dapat sokongan. Begitu juga yang saya lakukan,” kata pengerusi Pejuang itu.

Mahathir berkata, Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin, Hamzah Zainudin dan bekas timbalan presiden PKR Azmin Ali yang bersalah, dengan membawa Ahli Parlimen Bersatu dan PKR lain keluar daripada PH, sekali gus menyebabkan gabungan itu kehilangan majoriti.

“Jadi salahkan Azmin, Hamzah dan Muhyiddin dan pengikut mereka yang terlibat dengan Langkah Sheraton yang menyebabkan Anwar tidak dapat jadi PM (perdana menteri).

“Anwar juga bersalah kerana membuat Azmin dan beberapa Ahli Parlimen PKR bersekongkol dengan Muhyiddin,” katanya yang juga bekas pengerusi Bersatu.Sebelum Langkah Sheraton pada Februari 2020, Mahathir berulang kali berjanji untuk menyerahkan jawatan tertinggi kepada Anwar, yang diputuskan oleh penyokong sebagai perdana menteri pengganti.

Pada Disember 2019, Mahathir berkata, beliau akan menyerahkan jawatan perdana menteri selepas sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (Apec) yang dijadualkan pada November 2020.

Selepas perbincangan berpanjangan antara pemimpin PH pada 21 Feb 2020, Mahathir memberitahu sidang media pada 22 Feb lalu, bahawa majlis presiden gabungan itu telah memberinya budi bicara untuk memutuskan bila dia akan berundur.

Langkah Sheraton berlaku sehari kemudian, pada 23 Feb 2020, mencetuskan peristiwa yang akhirnya membawa kepada kejatuhan kerajaan PH. 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Penumpang LRT rosak jadi mangsa samun kerana jalan kaki [VIDEO]

Ismail Sabri sokong KJ diangkat sebagai PM pada masa akan datang

Mat Sabu ‘Koyak’ di Kota Raja, maki perempuan bohsia [VIDEO]

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker