20,000 calon layak tak dapat tempat di Universiti Awam

Tempat terhad

20,000 calon layak tak dapat tempat di Universiti Awam

Kapasiti universiti awam (UA) yang terhad dan persaingan sengit menyebabkan lebih 20,000 permohonan tidak mendapat tempat di universiti awam (UA) tempatan walaupun mereka layak melepasi syarat am.

Tahun ini permohonan menerusi UPUOnline adalah sebanyak 115,477 calon untuk memasuki UA tahun ini yang mana seramai 90,745 calon melepasi syarat am.Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Datuk Prof Dr Husaini Omar, berkata daripada jumlah yang melepasi syarat am itu, hanya 71,615 calon mendapat penempatan di 20 UA.

Katanya, ada juga pelajar yang tidak memenuhi syarat khas yang ditetapkan universiti pilihan atau kursus dipohon, gagal dalam sesi temuduga bagi kursus tertentu selain kedudukan merit rendah.

Beliau berkata, selain itu ada antara pelajar tidak mengisi sepenuhnya 12 pilihan yang disediakan dalam borang Unit Pusat Universiti (UPU) menyebabkan mereka gagal mendapat tempat di universiti jika tidak terpilih mengikuti kursus utama yang dipohon.

“Tempat di UA adalah terhad manakala persaingan untuk mendapatkan tempat adalah terlalu tinggi. Ia sesuatu yang baik kerana menunjukkan bakat yang memohon untuk memasuki UA adalah yang terbaik seterusnya membolehkan graduan yang dihasilkan yang terbaik.“Bagi program kompetitif dan menerima banyak permohonan peluang untuk mendapat tempat adalah tipis.

“Begitu juga jika merit rendah dan memohon program kompetitif, pemohon juga sukar untuk mendapatkan tempat,” katanya pada sidang media khas mengenai UPUOnline, di sini, hari ini.

Ketika ini, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menyenaraikan 10 kursus sebagai pengajian kompetitif iaitu Perubatan, Pergigian, Farmasi, Perakaunan, Undang-undang, Kejuruteraan Mekanikal, Kejuruteraan Elektrikal, Kejuruteraan Elektronik, Kejuruteraan Kimia dan Kejuruteraan Awam. BH

20,000 calon layak tak dapat tempat di Universiti Awam
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Dolla Dikritik Seksi, Penyanyi Korea Lebih Sopan Pakai Jaket Labuh (Video)Pasangan disambar petir ketika beromen di dalam khemah

Menteri Bersatu sendiri tidak mahu bawa cadangan Muhyiddin dalam KabinetRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker