Perbicaraan Ebit Lew tampil saksi pendakwaan pertama

TENOM – Perbicaraan hari pertama Ebit Lew pada sesi pagi yang berlangsung di Mahkamah Majistret Tenom di sini, menampilkan seorang konsultan sebagai saksi pertama dalam perbicaraan kes gangguan seksual membabitkan pendakwah terkenal itu.

Selain itu, mahkamah turut memanggil enam individu bagi menjalankan proses pengecaman oleh saksi pertama pihak pendakwaan, Mohd Fairuz Abu, 37, termasuk seorang pendakwah, Firdaus Wong serta tertuduh, Ebit Lew, 37 atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim.

Dalam prosiding itu, Mohd Fairuz memberitahu mahkamah beliau sebagai seorang konsultan dan turut memberi kesedaran terhadap isu pendidikan seksual, jenayah seksual kanak-kanak dan lain-lain termasuk gangguan seksual terhadap wanita di luar menerusi media sosial miliknya.

Beliau memaklumkan kepada mahkamah bahawa pada 26 Julai 2021 dia telah berkongsi di Facebook miliknya berhubung seorang pendakwah selebriti yang telah melakukan gangguan seksual terhadap seorang wanita.“Dalam perkongsian di Facebook itu, saya mencadangkan kepada wanita lain yang menjadi mangsa supaya menghubunginya untuk dibantu dari segi kaunseling, psikologi dan juga membantu mereka melaporkan kepada pihak polis,” katanya.

Berikutan hantaran itu, beliau menerima berpuluh mesej termasuk seorang mangsa wanita yang menghubunginya pada jam 11.43 malam 27 Julai 2021 yang mengadu menjadi mangsa Ebit Lew.

“Awalnya wanita itu tidak memperkenalkan diri serta namanya. Apa yang beliau mesej saya adalah bertanya siapa individu yang saya maksudkan dalam hantaran saya pada 26 Julai 2021.

“Bila saya menyebut tentang Ebit Lew maka wanita itu terus kongsi tangkap layar perbualan Ebit Lew dengan beliau dan juga menghantar gambar kemaluan yang diberikan Ebit Lew melalui WhatsApp,” katanya.Katanya lagi kepada mahkamah, tangkap layar berkenaan kemudian diberikan kepada Firdaus Wong yang juga ketika itu sedang mengendalikan kes yang sama melibatkan Ebit Lew berkaitan wanita lain.

Artikel Berkaitan:

Mohd Fairuz memberitahu kepada mahkamah bahawa dia telah menghubungi wanita itu untuk mendengar secara penuh kronologi berhubung kes gangguan seksual terhadapnya sebelum mencadangkan kepadanya untuk membuat laporan polis.

“Awalnya beliau takut-takut, rasa tidak selamat untuk berkongsi namun selepas saya menenangkan beliau, barulah dia berkongsi A-Z (dari awal hingga akhir).

“Maka saya mencadangkan kepada beliau untuk membuat laporan polis tetapi beliau takut dan berkata ‘saya orang kecil saja, Ebit Lew orang besar’.“Jadi saya berkata, jika ruang dan peluang ini tidak digunakan untuk membuat laporan polis maka bayangkan berapa ramai lagi yang akan diganggu oleh Ebit Lew,” katanya.

Mohd Fairuz kemudian memberitahu mahkamah bahawa dia tidak pernah bertemu dengan wanita itu secara peribadi tetapi bertemu di balai polis pada 7 Ogos.

“Saya juga dipanggil menjadi saksi untuk memberi kenyataan kepada pihak polis dan telefon saya telah diberi kepada pihak polis,” katanya.

Ketika memberi keterangan di mahkamah itu, Mohd Fairuz diminta mengecam tiga pegawai polis yang mengendalikan kes itu.

Perbicaraan kes pendakwah itu ditangguh pada tengah hari sebelum disambung semula pada jam 2 petang di mahkamah sama.

Pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nor Azizah Mohamad manakala Ebit diwakili peguamnya, Ram Singh serta Kamarudin Mohmad Chin manakala Majistret ialah Nur Asyraf Zolhani.

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Idris Khan, Amelia Henderson naik mahkamah

Tunggu Kat Akhirat Fun Ke Tak – Izara Aishah

Hattan menangis ketika nyanyikan lagu ciptaan Bob Lokman

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker