Perjumpaan pertama Biden dengan Putera Mahkota Saudi memalukan imejnyaPerjumpaan pertama Biden dengan Putera Mahkota Saudi memalukan imejnya

JEDDAH: Ia mengambil masa kurang daripada 24 jam di Arab Saudi untuk Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden memburukkan imej yang telah lama dipupuknya iaitu seorang pembela hak asasi manusia yang garang.

Kehidupan mana-mana ahli politik dipenuhi dengan ikrar kempen yang akhirnya boleh memakan diri, dan bagi Biden senarai itu kini termasuk ikrarnya pada 2019 untuk menjadikan kerajaan padang pasir itu sebagai ‘pariah’ atas rekod hak asasi manusianya.

Begitu juga, ikrarnya yang disampaikan tahun lalu pada Hari Kemerdekaan AS, mengenai peranan Washington di pentas global: “Kami berdiri sebagai penerang kepada dunia.”

Sukar bagi ramai orang untuk menerima kata-kata itu dengan imej paling menyedihkan daripada lawatan pertama Biden ke Asia Barat sebagai presiden – pertemuan pertamanya dengan Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed bin Salman.
Pegawai perisikan AS percaya putera mahkota, ketua de facto Arab Saudi, ‘meluluskan’ operasi 2018 yang membawa kepada pembunuhan kejam wartawan, Jamal Khashoggi.

Diambil di luar sebuah istana di bandar pesisir Laut Merah Jeddah, imej perjumpaan pertama itu segera diedarkan oleh saluran berita rasmi Saudi sebelum disiarkan di media sosial.

Ia akhirnya mendarat di muka depan The Washington Post, di mana Khashoggi adalah kolumnis penyumbang.

Sebelum ketibaan Biden di Jeddah, Rumah Putih mengambil beberapa langkah untuk cuba mengurangkan kecaman yang sememangnya disedari akan muncul.

Biden menulis sebuah kolum dalam Post menjelaskan alasannya membuat perjalanan itu, mengatakan beliau mahu ‘mengukuhkan kerjasama strategik’ sambil menegaskan bahawa ‘kebebasan asas sentiasa dalam agenda apabila saya pergi ke luar negara’.
Pada permulaan lawatan, yang membawanya ke Baitulmaqdis dan Baitul Laham sebelum ke Jeddah, pasukan komunikasinya berkata, Biden akan mengehadkan hubungan fizikal dengan mereka yang ditemuinya, dengan alasan kebimbangan COVID-19.

Beberapa wartawan segera membuat spekulasi bahawa langkah-langkah itu – yang akhirnya tidak dipatuhi sepenuhnya oleh Biden – kurang dimotivasikan oleh kesihatan awam dan lebih banyak lagi oleh ketakutan untuk bergambar dengan Putera Mohammed, perbuatan janggal yang sering dirujuk sebagai MBS.

Akhirnya, perjumpaan pertama di Jeddah ‘lebih teruk daripada berjabat tangan – ia memalukan’, demikian menurut Ketua Pegawai Eksekutif Post, Fred Ryan.

“Ia menunjukkan tahap keintiman dan keselesaan yang menggambarkan MBS penebusan yang tidak wajar yang beliau cari selama ini.”

Pasukan akhbar yang membuat liputan tidak hadir di tempat kejadian. Ketika mereka tiba di istana di Jeddah, kedua-dua pemimpin itu sudah masuk ke dalam istana.
Namun, tidak lama kemudian, ‘perjumpaan pertama’ itu tidak dapat dielakkan, disiarkan secara berterusan oleh media kerajaan dan akaun media sosial kerajaan Saudi.

Wartawan yang diberi kebenaran oleh Rumah Putih untuk membuat liputan berdepan sekatan lebih lanjut ketika Biden mengadakan pertemuannya dengan kepimpinan Saudi.

Mereka hanya dibenarkan masuk sebentar untuk mesyuarat delegasi kerajaan Amerika dan Saudi, dan mereka dijauhkan dari meja rundingan.

Kenyataan ringkas daripada Biden dan Putera Mohammed tidak dapat didengari kerana mikrofon tidak dibenarkan.

Selepas pertemuannya dengan kerabat diraja Arab Saudi berakhir pada petang Jumaat, Rumah Putih tergesa-gesa mengatur agar Biden menyampaikan ucapan ringkas dan hanya menerima beberapa soalan.
Biden kemudian memberitahu wartawan beliau telah membangkitkan kes Khashoggi sebagai ‘keutamaan’ dalam pertemuannya dengan Putera Mohammed, sambil menambah bahawa beliau telah menjelaskan dengan jelas ‘apa yang saya fikirkan pada masa itu dan apa yang saya fikirkan sekarang’.

Pada Sabtu, Biden memberitahu pemimpin dari sembilan negara Arab yang bertemu untuk sidang kemuncak bahawa ‘masa depan akan dimenangi oleh negara-negara yang melepaskan potensi penuh penduduk mereka … di mana rakyat boleh mempersoalkan dan mengkritik pemimpin tanpa rasa takut akan tindakan balas’.

Namun, perjumpaan pertama telah menjadi penentu lawatan itu.

Terdahulu, di Israel, Biden menjelaskan keputusannya untuk pergi ke Arab Saudi dengan kelihatan merujuk kepada kompromi politik yang diwakilinya.

“Pandangan saya mengenai Khashoggi adalah jelas, positif, dan saya tidak pernah sepi dari bercakap mengenai hak asasi manusia,” katanya pada sidang akhbar.

Namun, selain hak asasi manusia, Biden berkata perjalanan itu bertujuan ‘untuk mempromosikan kepentingan AS’, kemungkinan mengagak keperluan untuk mendesak lebih banyak pengeluaran minyak daripada pengeksport minyak mentah terbesar dunia itu, kerana kenaikan harga gas menjejaskan prospek partinya menjelang pilihan raya pertengahan penggal pada November.

Di negaranya sendiri, Biden tidak mendapat simpati daripada aktivis hak asasi manusia.

“Autokrat dunia tersenyum,” Kenneth Roth, pengarah eksekutif Human Rights Watch, berkata di Twitter.

“Sokongan Biden untuk hak asasi manusia boleh dijual dengan harga sedikit minyak.” BH

Perjumpaan pertama Biden dengan Putera Mahkota Saudi memalukan imejnya


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Hafal Al-Quran Sejak Umur 14 tahun, Personaliti Media Sosial Khaby Lame Paling Popular Di TikTok [VIDEO]

Saifuddin sindir Rafizi, tegur Imam dalam solat pun ada adab dan akhlaknya

Inflasi : Anwar Ibrahim Pura-Pura Tidak Tahu Atau Sebaliknya – NajibLeave a Reply

Your email address will not be published.