Siti Nuramira dan teman berjaya dapat sumbangan RM40,000 untuk bayar wang ikat jamin

Siti Nuramira dan teman berjaya dapat sumbangan RM40,000 untuk bayar wang ikat jamin

Kira-kira RM40,000 telah dikumpul untuk wanita yang didakwa menghina Islam semasa persembahan di kelab komedi dan pasangannya, hasil kutipan sumbangan anjuran kumpulan hak asasi manusia Lawyers for Liberty (LFL).

Ketika memberitahu FMT, peguam wanita itu R Sivaraj berkata sumbangan telah mencecah RM40,000 setakat pagi tadi dan mana-mana sumbangan tambahan yang dihulurkan selepas ini dipulangkan semula kepada penderma.“Kedua-dua penjamin mereka akan pergi ke mahkamah Petaling Jaya dan Kuala Lumpur sekitar jam 11 pagi,” katanya.

Tambahnya, beliau tidak pasti sama ada Siti Nuramira Abdullah dan Alexander Navin Vijayachandran boleh membayar ikat jamin selewat-lewatnya hari ini.

“Jika kita melepasi jam tertentu, kakitangan mahkamah akan meminta kita datang semula esok untuk menjamin mereka kerana masalah pengangkutan, memandangkan mereka dari Beranang dan Kuala Kubu Bharu (penjara).”

Sivaraj berterima kasih kepada orang ramai yang menyumbang untuk membantu pasangan itu membayar ikat jamin ketika berdepan tuduhan di mahkamah.Pada Jumaat, Sivaraj mengumumkan bahawa kumpulan hak asasi Lawyers for Liberty (LFL) akan membantu Siti Nuramira dan pasangannya, Alexander Navin Vijayachandran, untuk mengumpul dana diperlukan bagi menjamin mereka melalui sumbangan orang ramai menggunakan akaun bank LFL.

Pada Rabu, Siti Nuramira mengaku tidak bersalah atas pertuduhan mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana menimbulkan ketidaktenteraman dalam kalangan masyarakat Islam semasa persembahannya di Kelab Komedi Crackhouse di Taman Tun Dr Ismail, pada 4 Jun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen Siti Aminah Ghazali membenarkan Siti Nuramira diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin dan turut memberi amaran kepadanya supaya tidak mengulas mengenai kes berkenaan.

Pada hari yang sama, Navin, 38, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan memuat naik kandungan menghina di media sosial.Bagi pertuduhan pertama, Navin didakwa berkongsi hantaran di akaun Instagramnya pada 5 Jun dengan niat untuk menghina orang lain. Pertuduhan kedua, dia didakwa berkongsi kandungan melalui akaun YouTubenya pada 16 Jun dengan niat untuk menghina orang lain.

Hakim Mahkamah Sesyen Azrul Darus membenarkan Navin diikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 1 Sept untuk sebutan semula kes. FMT

Siti Nuramira dan teman berjaya dapat sumbangan RM40,000 untuk bayar wang ikat jamin


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Tangkapan ikan gergasi ‘oarfish’ cetus kepercayaan gempa dahsyat bakal menyusul

Ambulans terbalik dilanggar jururawatRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker