Ramai tersentuh kanak-kanak bimbing ibu bapa OKU berjalanTangkap layar memaparkan pengorbanan seorang kanak-kanak membimbing ibu bapanya yang juga OKU keluar berjalan-jalan

PETALING JAYA – Tular sebuah video memaparkan pengorbanan seorang kanak-kanak lelaki setia membimbing ibu bapanya yang juga merupakan orang kelainan upaya (OKU) bersama seorang adiknya ketika keluar berjalan-jalan.

Rakaman dikongsikan pengguna media sosial, Shaffiq Said itu berjaya menyentuh hati orang ramai dan rata-rata kagum melihat keperibadian seorang kanak-kanak yang dikatakan cukup matang menjaga keluarga istimewanya.

Lebih membuat ramai mengaguminya apabila kanak-kanak berkenaan memberi arahan dengan nada yang sopan terhadap ibu bapanya yang mempunyai masalah penglihatan dan setiap kejadian berlaku di hadapan mereka, akan dimaklumkannya terlebih dahulu.

“Abah itu platform dua, jalan perlahan-lahan sebab orang ramai ini.

“Baik abang, terima kasih bawa mama, abah dan adik jalan-jalan,” antara dialog di antara kanak-kanak tersebut bersama bapanya yang diceritakan semula oleh Shaffiq.
Menurut Shaffiq, dia amat terharu dan sebak melihat kejadian spontan yang berlaku di hadapannya itu serta mendoakan kesejahteraan mereka sekeluarga.

“Maaf adik, abang tak tahan sebak, Ya Allah rahmati keluarga ini,” katanya.

Sementara itu, menjengah ke ruangan komen, ramai turut memuji kehebatan ibu bapanya dalam mendidik anak mereka sehingga menjadi seorang yang hebat meskipun masih kecil.

“Anak yang hebat hasil didikan ibu bapa yang hebat, tahniah adik walaupun masih kanak-kanak, kau tahu jalankan tanggungjawab seorang anak, jaga keluarga dengan baik, moga dipermudahkan segalanya,” ujar Akmal Haidir.

“Semoga adik membesar jadi anak yang baik dan sentiasa mendengar kata ibu bapa, jaga mereka elok-elok sayang,” luah Iqha
 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Syamsul Yusof, Ira Kazar dah bertunang?

Kerajaan Pas Kelantan zalim roboh rumah penduduk – Ibrahim

Mahathir Mahu Malaysia Tuntut Balik Singapura Dan Kepulauan RiauLeave a Reply

Your email address will not be published.