Debat Saifuddin-Rafizi diadakan 11 Mei ini

SHAH ALAM – Para peminat politik tanah air dan pengikut Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan berpeluang mengikuti debat secara langsung antara dua calon Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) iaitu Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Rafizi Ramli pada 11 Mei ini dari Studio F, Sinar Harian jam 3 petang.

Ketua Pengarang Kumpulan merangkap Ketua Pegawai Pengisian Sinar Harian, Rozaid Rahman dalam satu kenyataan berkata, program ‘Berani Semuka: Siapa Layak Bersama Anwar?’ itu akan berlangsung selama satu jam 30 minit dan dihoskan oleh Amin Idris.

Ia akan disiarkan di semua platform Sinar Harian secara langsung.

Kata Rozaid, ‘perdebatan’ antara dua pemimpin masa depan PKR ini bertepatan dengan masanya memandangkan pemilihan jawatan PKR pada tahun ini akan dilihat sebagai petunjuk kepada siapakah yang bakal mengambil alih pucuk pimpinan parti itu daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar telah pun memenangi jawatan presiden tanpa bertanding. Ini sekali gus menyebabkan perebutan kerusi timbalan presiden menjadi tumpuan ramai khususnya dalam kalangan ahli-ahli PKR itu sendiri.

Menurut Rozaid, debat ini juga menjadi medan atau pentas untuk menguji kredibiliti kedua-dua calon berkenaan dalam mengemukakan hujah berkenaan isu semasa dan juga soal kepimpinan dan masa depan PKR.

Format ‘Berani Semuka: Siapa Layak Bersama Anwar?’ ini akan dimulakan dengan sesi pengenalan kedua-dua belah pihak dan kemudiannya diikuti dengan soalan sesama mereka serta daripada moderator.

Program ‘Berani Semuka: Siapa Layak Bersama Anwar?’ itu akan berlangsung selama satu jam 30 minit dan dihoskan oleh Amin Idris.

Program ini pernah menampilkan pertembungan idea tokoh-tokoh hebat tanah air termasuklah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Mujahid Yusof dan bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim yang berdebat mengenai isu dakwaan penyelewengan aset Tabung Haji pada 14 Ogos 2020.

Selain itu, Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki juga pernah berdebat dengan Ahli Parlimen Pasir Gudang dari PKR, Hassan Abdul Karim berhubung pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM10,000 pada 13 Januari lalu.

Program Berani Semuka menggunakan format diskusi ala pemilihan presiden Amerika Syarikat namun disesuaikan dengan cara masyarakat Malaysia.

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Drama Raya PETRONAS 366 gambaran ketabahan rakyat Malaysia (Video)

Dituduh memondan, Aliff Syukri nak saman pula

Berjuta tonton, saya akan buat konsert pula – Aliff Syukri

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker