Anwar gesa kerajaan perjelas beberapa isu berbangkitSHAH ALAM – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan memberi penjelasan berkaitan beberapa perkara yang timbul sejak kebelakangan ini.

Anwar berkata, isu-isu tersebut memerlukan tindakan dan jawapan segera bagi mengelakkan Malaysia sukar untuk bangkit sebagai negara berintegriti dan bertanggungjawab.

“Perdana Menteri tidak seharusnya berdiam diri tatkala hal-hal mendesak ini terus mencengkam negara dan rakyat, serta bertentangan dengan semangat Perlembagaan dan Memorandum Persefahaman (MoU).

“Saya fikir sekiranya ia tidak ditangani dan dibetulkan, maka Malaysia akan menemui kepayahan untuk bangkit semula sebagai tatanan yang baik, berintegriti dan bertanggungjawab,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook pada Sabtu.

Dalam pada itu Anwar turut menyenaraikan enam perkara yang dituntut mendapatkan penjelasan segera kerajaan antaranya isu melibatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Badan Kehakiman Negara melibatkan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali; skandal rasuah transaksi penjualan kapal selam kepada Malaysia pada 2002 melibatkan dakwaan Mahkamah Perancis terhadap syarikat aset pertahanan, Thales serta pendedahan terkini mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di mahkamah di New York, Amerika Syarikat.
Selain itu Anwar turut menuntut penjelasan mengenai kes melibatkan Serba Dinamik dan Suruhanjaya Sekuriti; projek mega pelaksanaan rangkaian 5G yang dianugerahkan kepada konglomerat Digital Nasional Berhad (DNB) serta kejatuhan matawang ringgit Malaysia akibat hilang keyakinan terhadap dasar dan keupayaan kerajaan dalam mengemudi ekonomi.

“Yang terakhir adalah berkaitan kos sebenar projek MRT yang kini mencecah RM60 bilion, hal semasa terkait inflasi dan harga barang juga mesti ditangani dengan baik agar beban kepada rakyat dapat dikurangkan.

“Kelesuan ekonomi saat ini ketimbang negara jiran Indonesia dari segi pelaburan asing (FDI) serta angka-angka melibatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara, pertumbuhan ekonomi, kadar kemiskinan serta pengangguran mesti dicerakinkan, diperbetul dan diperkukuhkan.

“Saya menyeru rakyat supaya sedar dan menolak kelesuan ini serta bangkit menuntut perubahan sebaiknya,” ujarnya.

 

Baca Artikel Pen
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/200561/BERITA/Nasional/Anwar-gesa-kerajaan-perjelas-beberapa-isu-berbangkit
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Drama Raya PETRONAS 366 gambaran ketabahan rakyat Malaysia (Video)

Dituduh memondan, Aliff Syukri nak saman pula

Berjuta tonton, saya akan buat konsert pula – Aliff SyukriLeave a Reply

Your email address will not be published.