RUU Anti Lompat Parti sukar sebab menteri ramai ‘katak’

PETALING JAYA: Kerajaan sukar untuk membentang dan meluluskan Rang Undang-undang Anti Lompat Parti berikutan Jemaah Menteri juga terdiri daripada “katak politik”, sindir veteran Umno Shahrir Samad.

Shahrir berkata, 39 ahli Parlimen yang berada di Dewan Rakyat ketika ini terdiri daripada mereka yang melompat parti.

“Kerana apa mereka lompat; sama ada mereka tidak didakwa ataupun mereka dapat jawatan yang lebih baik dari semasa mereka berada dalam parti asal mereka,” katanya di Facebook.

Bekas menteri Umno itu turut memberi contoh Ahli Parlimen Masjid Tanah Mas Ermieyati Samsudin dan Ahli Parlimen Jeli Mustapha Mohamed sebagai pemimpin politik yang tidak didakwa meskipun menerima dana daripada bekas perdana menteri Najib Razak, turut melompat parti.

“Hamzah Zainudin dan Dr Latif Ahmad dapat jadi menteri kanan atau menteri kerana mereka lompat masuk Bersatu. Hamzah pegang jawatan menteri yang kanan.

“Dr Latif sudah terlalu lama berjawatan sebagai timbalan menteri dan sebelum PRU14 pun, telah menjadi Ahli Parlimen biasa. Selepas lompat parti, baru jadi menteri penuh,” katanya.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pembentangan RUU itu ditangguhkan dan Jemaah Menteri tidak bersetuju membentangkannya pada sidang khas Dewan Rakyat pada 11 April.

FMT sebelum ini melaporkan, kerajaan mahu menyelesaikan beberapa perkara penting seperti definisi lompat parti dan meminda Perlembagaan Persekutuan sebelum membentangkan RUU itu.

Sementara itu, melalui hantaran berasingan Shahrir berkata, menteri Bersatu, iaitu Hamzah, Mustapha, Latif dan Mas Ermieyati tidak bersetuju dengan tafsiran “lompat parti”.

“Iyalah, semua pun katak politik, mana nak setuju dengan undang-undang mengharamkan ‘katak politik’,” katanya.

Beliau turut menyindir, “inilah nasib kerajaan memorandum persefahaman (MOU)”, yang merujuk kepada perjanjian persefahaman antara Pakatan Harapan (PH) dengan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

“Nak laksanakan item (perkara) penting bawah MoU pun susah. Tapi jawatan menteri nak pegang sampai habis tempoh Parlimen ke-14,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Guna pedang samurai serang suami isteri kerana enggan lakukan hubungan intim

Pak Imam tercabar, suara makmum lagi kuat dari Imam [VIDEO]

Zoey Rahman Kini Rapat Dengan Shakira Stephen Setelah Tiada jodoh Dengan Zarina Anjoulie

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker