Dah Tiada Lagi Alasan Tak Puasa Sebab Payah Bangun Sahur…Ini Cara Mudah Bangun Pagi

Dah Tiada Lagi Alasan Tak Puasa Sebab Payah Bangun Sahur…Ini Cara Mudah Bangun Pagi

SETIAP kali tibanya bulan Ramadan pasti ada segelintir daripada kita cukup liat bangun sahur sehingga menjadikan ia sebagai alasan untuk tidak berpuasa.

Meskipun hukumnya sunah dan tidak wajib, tetapi umat Islam dianjurkan untuk bersahur kerana ia adalah persiapan penting sebelum berpuasa.Daripada sudut kesihatan, tidak bersahur menjadikan seseorang itu kurang bertenaga dan lesu ketika berpuasa selain meningkatkan risiko dehidrasi.

Selain itu, seseorang yang cenderung untuk makan secara berlebihan ketika berbuka puasa boleh menyebabkan gangguan pencernaan seperti perut kembung dan paling membimbangkan kandungan gula dalam darah akan melonjak dengan lebih cepat.

Sebenarnya terdapat beberapa cara mudah untuk anda bangun bersahur dan tiada lagi alasan untuk tidak berpuasa.1. Tidur lebih awal

Sepanjang bulan Ramadan, tetapkan waktu tidur lebih awal agar mudah untuk bangun pada waktu pagi. Biasakan diri untuk tidur seawal pukul 10 selepas selesai solat Tarawih dan bangun pada pukul 4 pagi.

Apabila mendapat tidur yang cukup, seseorang akan lebih mudah bangun malah akan berasa lebih segar.

Apabila mendapat tidur yang cukup, seseorang akan lebih mudah bangun malah akan berasa lebih segar.2. Elak makan sebelum tidur

Makan berlebihan pada waktu malam boleh membuatkan perut berasa tidak selesa dan anda akan tidak akan berselera untuk makan ketika sahur.

Biasakan diri untuk berbuka puasa dengan makanan lebih ringan. Selepas selesai solat Maghrib, baru nikmati makanan yang lebih berat. Kemudian ambil makanan ringan seperti buah-buahan selepas solat Tarawih.

3. Menu sahur sihat dan menyelerakan

Sebelum tidur, apa kata siapkan bahan-bahan untuk bersahur dan pilih menu menyelerakan tetapi sihat dan bernutrisi agar dapat mengekalkan tenaga ketika berpuasa.Ia bukan sahaja memberi tenaga ketika berpuasa malah dapat mengubah selera dan diet anda.

4. Tetap bersenam

Bersenamlah secara teratur meskipun ketika berpuasa kerana ia juga boleh membantu memperbaiki kualiti tidur. Dengan bersenam, seseorang boleh tertidur lebih cepat dan lena.

Lakukan senaman pada waktu pagi atau sebelum waktu berbuka puasa dan sebaik-baiknya hanya gerakan ringan.Dah Tiada Lagi Alasan Tak Puasa Sebab Payah Bangun Sahur…Ini Cara Mudah Bangun Pagi

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terkini: Permohonan bantuan Laptop dan Tablet dibuka

Resepi Ayam Goreng Korea Super Rangup

Resepi bubur pedas Sarawak nang nyaman

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker