Indomie Indonesia Jadi Mangsa Serangan Di Ukraine?

Indomie Indonesia Jadi Mangsa Serangan Di Ukraine?

Siapa sangka konflik di antara Ukraine dan Rusia ketika ini memberi kesan kepada pengeluaran mi segera popular Indomie dari Indonesia? Perkara itu dilaporkan oleh Al-Jazeera selepas Indomie di kedai-kedai di Indonesia berkurangan dan kehabisan stok.

Orang ramai bertanya kepada kami mengapa tiada indomie. Kami masih mempunyai bekalan daripada jenama lain tetapi Indomie adalah yang paling terkenal dan tidak mempunyai sebarang penghantaran dalam beberapa minggu kebelakangan ini. – Kata seorang pemilik pasar mini.

Kekurangan bekalan ini dialami seluruh bandar di Indonesia dan ianya berpunca kerana Indomie memerlukan bahan mentah dari Ukraine.

Ukraine sebenarnya merupakan pengeksport gandum terbesar ke Indonesia dan konflik yang berlaku di negara itu sudah pasti menjejaskan syarikat mi segera ini untuk menghasilkan kira-kira 19 bilion pek setiap tahun. Untuk pengetahuan korang, Indomie telah di bawa masuk ke lebih 100 buah negara.

Melihat kepada data pada tahun 2020, Ukraine telah mengeksport sebanyak 3 juta tan gandum dan meslin (bijiran campuran gandum dan rai).

Serangan Rusia ke atas Ukraine ketika ini telah menyebabkan sektor ekonomi negara itu terhenti. Antara yang paling teruk terjejas adalah operasi di pelabuhan. OM

Indomie Indonesia Jadi Mangsa Serangan Di Ukraine?


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Cara Mudah Trace Semula Password

3 jahanam PAS: Surat terbuka buat Tuan Ibrahim

Segalanya Tentang Perempuan Itu, Zul Ariffin Dan Siti Hariessa

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker