Gajah betina ditemukan mati di tepi jalan

Gajah betina ditemukan mati di tepi jalan

PADANG TERAP: Seekor gajah betina ditemukan mati di tepi Jalan Empangan Pedu, berdekatan Kampung Pinang, Pedu, di sini, pagi tadi.

Penduduk kampung, Shazwan Ismail, 25, berkata haiwan liar berkenaan ditemui seorang jirannya yang keluar menoreh getah kira-kira jam 7.30 pagi.

“Apabila tiba di tepi jalan, saya lihat gajah itu sudah mati dalam keadaan terduduk dan terdapat kesan darah bersama najisnya, berkemungkinan gajah itu termakan racun atau baja tanaman kebun.“Penduduk kampung sudah lebih sebulan melihat sekumpulan tujuh ekor gajah berkeliaran di kawasan kebun getah, ada kemungkinan gajah betina ini seekor kawanan haiwan liar berkenaan,” katanya ketika ditemui.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) Kedah, Jamalun Nasir Ibrahim, berkata pihaknya menerima maklumat mengenai kejadian itu kira-kira jam 8.30 pagi.

Katanya, pihaknya masih menyiasat kejadian itu dan perlu menunggu laporan berkaitan bagi mengetahui punca kematian gajah berkenaan.

“Pasukan forensik dari Ibu Pejabat Jabatan Perhilitan Kuala Lumpur akan ke lokasi untuk menyiasat punca kematian gajah ini.“Saya perlu tunggu laporan mereka terlebih dahulu,” katanya ketika dihubungi. BH

Gajah betina ditemukan mati di tepi jalan


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Ajal dijemput ketika sujud solat Dhuha

Valentino Rossi beli nasi goreng di warung

UMNO tak takut saya, tak tahulah – Hamzah

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker