Lelaki parah, dua anjing mati diserang 3 harimau

WAN, 46, mengalami kira-kira 20 kesan luka akibat diserang tiga ekor harimau. – Piyarat Choncharoen

BANGKOK – Seorang lelaki etnik Karen dilaporkan cedera parah dan dua ekor anjingnya mati selepas diserang tiga ekor harimau di hutan daerah Thong Pha Phum dalam wilayah Kanchanaburi, tengah Thailand, lapor akhbar Bangkok Post.

Kejadian itu dimaklumkan oleh pegawai taman negara semalam, manakala serangan itu berlaku pada hari sebelumnya.

Renjer Taman Negara Khao Laem kini melarang orang ramai masuk ke hutan berhampiran anak sungai Pilok-Samathor dan kawasan sekitarnya selama 90 hari bagi tujuan keselamatan.

Pengarah Pejabat Wilayah 3 Kawasan Terlindung (Ban Pong), Niphon Chamnongsirisak berkata, mangsa merupakan seorang penduduk tempatan dikenali sebagai Wan, 46, yang berasal daripada suku Karen dan tidak memiliki kad pengenalan.“Mangsa yang tinggai di luar Pilok, daerah Thong Pha Phum meninggalkan kampungnya sekitar pukul 10 pagi (waktu tempatan) Jumaat (kelmarin) untuk mengumpulkan sembilan ekor kerbaunya yang sedang meragut di Hutan Samathor dalam Taman Negara Khao Laem. Lokasi itu adalah sekitar 4 hingga 5 kilometer dari rumahnya.

“Wan yang ditemani tiga ekor anjing, berada di hutan sekitar tengah hari apabila dia melihat tiga ekor harimau meluru ke arahnya. Dia diserang tetapi berjaya memanjat pokok untuk melarikan diri. Bagaimanapun, dua anjingnya diserang dan dibunuh,’’ jelas Niphon.

Setelah harimau itu berundur, mangsa bertindak turun dari pokok lalu menaiki kerbaunya untuk pulang ke rumah sebelum bertemu seorang kawan untuk meminta bantuan.

Tambah Niphon, mangsa sedang dirawat di Hospital Thong Pha Phum setelah mengalami Kira-kira 20 luka yang sebahagiannya serius di leher, tangan, lengan, kaki dan muka.Selepas serangan berlaku, Taman Negara Khao Laem mengerahkan kira-kira 10 renjer hutan untuk memeriksa kawasan kejadian dan meronda bagi mengelakkan haiwan itu menyerang penduduk setempat.

Pihak berkuasa taman negara telah menyediakan 10,000 baht (RM1,254.34) sebagai bantuan awal kepada keluarga mangsa. Isteri kepada Wan, Porkalee, 33, menerima wang itu semalam. -Agensi


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Netizen Tells Mahadi: “Next Time You Can Record Heliza Helping You With Your Undies”

Bumbung pakir Pasaraya Giant diterbangkan ribut [VIDEO]

Objek berputar menyeramkan di Bima Sakti (Milky Way) dikesan saintis

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker