Pengguna cemas duit dalam bank ‘lesap’

Pengguna cemas duit dalam bank ‘lesap’

Kecoh sejak semalam apabila sebilangan pelanggan bank di Malaysia mendakwa baki wang simpanan mereka menjadi negatif.

Lebih menyukarkan apabila mereka tidak dapat membuat transaksi serta wang simpanan gagal dikeluarkan menerusi mesin pengeluaran wang automatik (ATM).

Menerusi perkongsian oleh Jabatan Netizen Malaysia di laman Twitter, terdapat pengguna yang beranggapan masalah ini timbul susulan kes Genting Hong Kong yang kini menghadapi masalah kewangan.

Terdahulu, Malayan Banking Berhad (Maybank), Kumpulan CIMB Berhad dan RHB Bank Berhad dijangka menerima kesan besar kerana mereka adalah pemiutang tidak bercagar utama Genting Hong Kong dengan jumlah pinjaman berjumlah RM2.51 bilion.

Sementara itu, orang ramai dilihat meninggalkan pelbagai reaksi di ruangan komen, dan ada yang turut menjadi mangsa serta memberi bebanan kepada mereka apabila sukar mengeluarkan wang simpanan untuk perbelanjaan.

“Duit dalam bank tak boleh ‘transfer’, nak keluarkan pun disekat, kami bukan kaya, nak makan guna duit mana, duit di tangan dah habis, teruk punya bank,” kata Nur Fauziana Mohd. Fauzi.

Selain itu, seorang lagi pengguna yang dikenali sebagai Azlina Manaf, meluahkan rasa kecewa apabila pihak bank gagal dihubungi untuk mendapatkan penerangan mengenai masalah yang timbul.

“Kenapa tiba-tiba baki dalam akaun jadi negatif, mana duit simpanan pergi, hubungi pihak bank sampai nak patah jari tidak diangkat,” ujarnya.

Dalam pada itu, ada pengguna yang berkongsi tangkap layar komen yang dibalas oleh admin sebuah bank di laman Facebook meminta pengguna yang mengalami masalah tersebut untuk hubungi pihak bank menerusi kiriman mesej (PM) bagi mendapatkan penjelasan lebih lanjut.

“Boleh anda PM kami dan huraikan pertanyaan anda dengan lebih lanjut. Terima kasih,” tulisnya. K Online

Pengguna cemas duit dalam bank ‘lesap’


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a


Netizen Tells Mahadi: “Next Time You Can Record Heliza Helping You With Your Undies”

Ini pendedahan sebenar Lee Jii Zia

PRN Johor: Muhyiddin takut tewas pada UMNO di Bukit Gambir

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker