Wanita Israel dipenjara kerana enggan menentang Palestine

Wanita Israel dipenjara kerana enggan menentang Palestine

Wanita muda Israel, Shahar Perets kini sedang menjalani penggal ketiganya di penjara. Beliau telah ditangkap oleh pasukan keselamatan buat kali ketiga kerana enggan menyertai tentera sebagai askar rejim Zionis. Dalam e-mel yang dihantar kepada penyokong – individu yang enggan menyertai tentera sebagai protes terhadap pendudukan Palestin – Perets berkata dia baru-baru ini menghabiskan hari jadinya yang ke-19 di sebalik tirai besi penjara.

Menggambarkan keadaan di penjara, Perets berkata dia telah dilarang untuk menulis pengalaman dan penindasan sepanjang beliau di penjara oleh pihak berkuasa, dengan akses kepada pen kadangkala hanya sepuluh minit setiap hari.“Tentera tidak mahu saya menulis, bercakap atau berkongsi buah fikiran saya. Mereka cuba membungkam saya,” kata Perets, seperti dilaporkan Middle East Monitor.

“Membungkam penentang politik adalah sebahagian kecil daripada corak tingkah laku yang lebih ganas – membungkam perjuangan Palestin untuk hak asasi manusia di Tebing Barat dan Gaza,” katanya. Dalam temu bual dengan BBC, ia mendedahkan bahawa ibu bapanya menyokong penuh keputusannya untuk enggan berkhidmat dalam tentera Israel.

“Sesetengah orang memanggil saya pengkhianat atau mengatakan saya tidak peduli dengan orang saya,” katanya kepada BBC. “Saya memutuskan untuk tidak menyertai tentera kerana saya tidak mahu mengambil bahagian dalam penindasan berjuta-juta orang yang tinggal di Tebing Barat dan Gaza.”

Menurut undang-undang antarabangsa, hak untuk menolak perkhidmatan ketenteraan dengan teliti adalah berdasarkan Artikel 18 Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik, yang menjamin hak kebebasan berfikir, hati nurani dan agama atau kepercayaan. Vc

Wanita Israel dipenjara kerana enggan menentang Palestine


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU

Kalau lihat jasad Zulfarhan, saya tak boleh nak bayangkan – Hakim

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker