Grocer Mart lubuk beli barang harga murah

Sebaran :

Grocer Mart lubuk beli barang harga murah

DALAM Islam, 9 per 10 rezeki itu datang dari perniagaan dan hari ini adalah hari yang cukup bersejarah bagi keluarga Pengasas Grocer Mat, Datuk Fathiri Fadzlah dengan pembukaan outletnya di Prima Sri Gombak, Selangor.

Patuh syariah, selesa dan murah. Itulah tiga elemen penting mengapa orang ramai perlu beralih tumpuan dan sekaligus memilih Grocer Mat, Prima Sri Gombak sebagai lubuk membeli barangan basah!

Dimiliki sepenuhnya oleh Fathiri Fadzlah Holdings Sdn Bhd, dalam keadaan negara memulakan semula ekonomi atau restart economy, langkah Fathiri untuk membuka Grocer Mart adalah satu langkah yang amat berani.

Namun tiada yang mustahil jika Fathiri berpegang kepada rezeki datangnya dari Allah, selebihnya atas daya usaha sendiri.

“Grocer Mart ialah sebuah pasaraya 100 peratus milik bumiputera dan harga barangan di premis ini bukan sahaja murah tetapi bolehlah dikatakan setanding dengan harga barang-barang jika dibeli di pasar borong,” katanya.

Berusia 43 tahun, Fathiri Fadzlah berkata, langkah berani yang diambilnya ini bukanlah secara semberono tetapi berdasarkan ilmu, kecekalan serta pengalaman yang sudah terlebih dahulu ditempuh ketika beliau mempelopori pelbagai cabang perniagaan termasuklah pendidikan, pelancongan, logistik, perlombongan dan produk.

Sedikit latar belakang Fathiri Fadzlah , beliau berasal dari keluarga pendidik tetapi mengorak langkah sebagai seorang usahawan bumiputera.

Fathiri Fadzlah yang merupakan lulusan dari salah sebuah institusi pendidikan perguruan berkata, “setiap kejayaan yang pernah ditempa adalah hasil dorongan kedua orang tua saya.

“Ibu bapa saya bukan hanya mementingkan soal keuntungan semata-mata dalam berniaga tetapi turut menekankan kepada kebajikan yang memberi manfaat kepada agama dan anak bangsa,” katanya dalam satu kenyataan.

Grocer Mat yang memulakan operasinya hari ini, menyediakan lebih 80 jenis sayur-sayuran segar dan 40 jenis barangan basah lain seperti ikan dan makanan laut basah lain.

Menjawab soalan mengapa tawaran harga di Grocer Mart murah, Fathiri Fadzlah menjelaskan, Grocer Mat membuat pembelian secara pukal dari pembekal.

“Perlu ada kepercayaan dan persefahaman yang jelas dengan pembekal, yakni mereka perlu tahu akan matlamat dan pelan jangka panjang sesebuah pasaraya.

“Maka itulah, mereka memberikan harga lebih rendah bagi pasaraya yang membeli dengan kuantiti besar dan secara berterusan,” katanya.

Sasaran jangka panjang Fathiri Fadzlah dalam bidang perniagaan pasaraya ialah untuk membuka cawangan pasaraya Grocer Mat hingga ke 2000 cawangan menjelang 2025.

Katanya, selepas pembukaan Grocer Mart di Sri Gombak, cawangan seterusnya ialah pada Disember tahun ini di Bandar Seri Putra.

“Apabila sudah berada di tahap itu, Grocer Mat secara tidak langsung dapat menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan.

“Dan yang lebih utama dapat membantu menjana ekonomi anak bangsa. Seiring berjalannya waktu, antara impian lain saya untuk Grocer Mat ialah agar ia dapat berkembang pesat hingga mampu menyediakan peluang pelesenan bagi mereka yang berminat membuka rangkaian Grocer Mat dengan modal yang berpatutan,” jelas beliau.

Kepada usahawan yang ingin menceburi perniagaan bersama Grocer Mat, kata Fathiri Fadzlah, mereka hanya perlu mengeluarkan kos untuk menyediakan premis manakala pihak Grocer Mat akan menyediakan barangan jualan secara pinjaman.

Jika tidak, pengusaha bukan saja menanggung kos sewa dan pengubahsuaian kedai, malahan mereka terpaksa membayar secara tunai barang jualan yang tinggi kepada pembekal, katanya.

Tambah Fathiri Fadzlah , Grocer Mart menyasarkan dua golongan pembeli iaitu yang membeli untuk keperluan rumah, restoran, peniaga kecil-kecilan dan pelanggan yang datang dengan niat untuk berniaga.

“Golongan ke dua ini boleh menjalankan perniagaan dengan margin atau batas keuntungan yang tinggi, barangan segar dan halal,” katanya.

Sambil menyelam sambil minum air. Fathiri Fadzlah secara terus terang mengakui, beliau berhasrat untuk membantu pengusaha bumiputra makanan sejuk beku dengan cara menyediakan tempat penyimpanan di tingkat 3 premis Grocer Mat sebagai tanda sokongan kepada pengusaha kecil kecilan di Malaysia.

“Grocer Mat akan terus memainkan peranannya dalam membantu usahawan bumiputera d imana tidak hanya bertumpu kepada usaha menyediakan peluang perniagaan bahkan memberi fokus kepada pembangunan usahawan,” ujar beliau.

Stok di Grocer Mart terdiri daripada bekalan baharu dan dijangkakan sampai setiap hari, kata Fathiri Fadzlah.

Selain itu, katanya, dalam masa yang sama, Grocer Mat bercadang untuk mengadakan jualan lelong seperti ‘Infaq Jumaat atau Crazy Sunday’ untuk memberi peluang kepada orang ramai membeli barangan basah laut dengan harga yang murah kerana kita tahu makanan laut ini harganya bukan murah.

“Ini juga cara kita untuk menambah bekalan baharu setiap sehari atau dua hari sekali memandangkan kesegaran barangan basah hanya mampu bertahan antara tiga ke empat hari sahaja.

“Barangan basah dan segar seperti sayur-sayuran juga boleh disedekahkan pada rumah golongan asnaf dan warga emas yang memerlukan,” katanya. SM

Grocer Mart lubuk beli barang harga murah


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Buat kerja, jangan bagi alasan – Tok Mat


Sebaran :

Leave a Reply