Kerusi wakil rakyat lompat parti patut diisytiharkan ‘kosong’Kerusi wakil rakyat lompat parti patut diisytiharkan ‘kosong’. Reformasi perundangan bagi mengatasi masalah budaya lompat parti perlu ditangani segera dan bersungguh-sungguh dengan meneliti punca sebenar masalah.

Tambahan pula, situasi sekarang adalah waktu terbaik melaksanakan perubahan dalam sistem pilihan raya dan pentadbiran agar sistem lebih menjamin kestabilan.

Atas dasar itu, hal ini mesti dilaksanakan dengan cepat dan menggunakan cara tepat, kata Pensyarah Undang-undang dan Perlembagaan UTM, Prof Madya Dr Muhammad Fathi Yusof.

Beliau berkata, undang-undang antilompat parti perlu mengandungi ketetapan – seseorang Ahli Dewan Rakyat dipilih pada pilihan raya yang dicalonkan mewakili sesebuah parti politik – hendaklah mengosongkan kerusinya jika dia keluar daripada parti itu atau mengundi di Parlimen bertentangan kehendak parti itu.

Berdasarkan konsep ini, sebaik sahaja calon berkenaan memenangi pilihan raya, dia dianggap Ahli Dewan Rakyat mewakili parti dan perlu kekal setia sehingga pembubaran Parlimen.
“Jika dia menukar parti atau mengundi bertentangan kehendak partinya di Dewan Rakyat, dia terhenti menjadi wakil rakyat dan kerusinya diisytiharkan kosong.

Elak si katak lompat parti

“Oleh itu, seseorang wakil rakyat bertanding menggunakan simbol gabungan seperti Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN) atau Pakatan Harapan (PH), maka dia dianggap terikat dengan gabungan berkenaan,” katanya menulis di Berita Harian.

Dr Fathi menjelaskan, jika undang-undang halang lompat parti dibuat berdasarkan keahlian parti tanpa merujuk penggunaan simbol waktu pilihan raya, maka ia boleh mewujudkan kecelaruan dalam pelaksanaan undang-undang.

Ia juga menimbulkan persoalan dari sudut penyelesaian kepada isu mandat rakyat, katanya.

“Misalnya seorang wakil rakyat ialah ahli MIC dan bertanding menggunakan simbol BN. Andaikan berlaku pergolakan dalam BN dan MIC mengisytiharkan keluar daripada gabungan itu, namun disebabkan dia tidak keluar partinya, iaitu MIC, maka kerusi mereka dalam Dewan Rakyat terus kekal.
“Namun, adakah kesan perundangan itu benar-benar menepati mandat sebenar rakyat yang memangkah simbol BN pada pilihan raya?,” katanya.

Kerusi wakil rakyat lompat parti patut diisytiharkan ‘kosong’


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);
KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU

Enakmen Lompat Parti Perlu Dilaksanakan – Tok MatLeave a Reply

Your email address will not be published.