‘Sandiwara’ Lahad Datu: Musa Hassan gesa percepat siasatan terhadap Mohamaddin

Sebaran :

Bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan menggesa pihak berkuasa mempercepat siasatan dan mengambil tindakan terhadap bekas menteri yang mendakwa peristiwa pencerobohan pengganas di Lahad Datu pada 2013 sebagai “sandiwara”.

Beliau berkata, ini kerana dakwaan sedemikian ibarat menghina pasukan keselamatan yang mempertahan negara dalam peristiwa itu dan sebagai pengajaran supaya tidak ada lagi pihak yang “cuba-cuba” melakukan kesalahan sama.

Musa turut sedih dengan dakwaan bekas menteri berkenaan kerana anggota keselamatan yang terkorban dalam tragedi tersebut amat berjasa sehingga sanggup “menyerahkan” jiwa dan raga demi menjaga kedaulatan serta keamanan negara.

“Saya harap tiada siapa-siapa lagi akan memperlekeh tindakan pasukan keselamatan yang menjaga keamanan dan keselamatan negara ini sejak ancaman komunis.

“Saya juga harap jangan politikkan (peristiwa di Lahad Datu). Mereka (anggota keselamatan yang terkorban) ada waris yang masih hidup dan akan terkesan dengan kenyataan seperti itu,” katanya pada sidang media hari ini.

Musa juga berkata, bekas menteri itu sepatutnya sedar jika bukan pasukan keselamatan yang sentiasa berwaspada menjaga keamanan serta kedaulatan negara, semua pihak pasti tidak boleh tidur dengan lena.

Beliau turut mengingatkan tidak ada sesiapa yang “kebal” daripada dikenakan tindakan undang-undang walaupun terlibat dengan politik kerana perbuatan “menghina” pasukan keselamatan boleh diambil tindakan mengikut Akta Polis atau peruntukan bawah Kanun Keseksaan.

Baru-baru ini, bekas Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Mohamaddin Ketapi dilaporkan mendakwa pencerobohan Lahad Datu di Sabah pada 2013 adalah “sandiwara” ketika berucap dalam kempen untuk calon Warisan pada Pilihan Raya Negeri Sabah.

Susulan itu, Timbalan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani berkata sebanyak 72 laporan diterima pihaknya berhubung dakwaan Mohamaddin, yang juga calon Warisan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Segama. Bernama

Sabah terluka! Undi popular terhadap Warisan semakin merosot akibat Mohamaddin Ketapi


Sebaran :

Leave a Reply