Wan Saiful buat hal lagi

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng menggsa Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) Bersatu Wan Saiful Wan Jan untuk menarik balik kenyataannya berkenaan kadar tukaran ringgit dengan USD yang silap yang disiarkan Google semalam.

Menyifatkan perkara itu sebagai serius, Lim juga menggesa Wan Saiful untuk membuat permohonan maaf terbuka.

“Jelas kepada orang ramai yang dia (Wan Saiful) dan parti politiknya menggunakan taktik tipu daya dengan niat jahat untuk menjejaskan ekonomi negara,” dakwa Lim.“Wan Saiful perlu dipertanggungjawabkan atas tindakannya,” katanya lagi.

Dia juga menyifatkannya sebagai perkara serius yang memerlukan tindakan yang tegas bagi “menegakkan kewibawaan prinsip demokrasi negara dan memulihkan keyakinan dalam kalangan rakyat”.

Semalam, Wan Saiful yang juga ahli parlimen Tasek Gelugor membuat hantaran sinis di Facebook berbunyi: “Antara tanda Ringgit makin mengukuh. Apakah? #salam5ringgit.”

Hantaran itu menyertakan tangkap layar tukaran RM-USD oleh Google, yang dengan salah menyatakan ia pada kadar RM4.98 untuk USD1.Dalam kenyataan hari ini, Bank Negara Malaysia (BNM) menjelaskan kadar pertukaran USD/MYR berada pada 4.7015 pada pukul sembilan pagi, dan 4.7045 pada pukul lima petang semalam.

Wan Saiful kemudian mengongsikan penjelasan tersebut di Facebooknya serta menyuarakan penghargaan kepada BNM atas penjelasan yang pantas.

Dia bagaimanapun tidak memohon maaf mahupun memadam hantaran asalnya.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan andaBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kasihan Bella, saat ‘birthday’ dapat hadiah macam iniRuhainies nak ‘cover’ ke, siap kongsi 4 golongan haram disentuh api neraka

Zaman saya artis macam ini diboikot 4 tahun – A AidaBapa ‘pening’ hantar anak ke sekolah lain

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker