Korea Utara salahkan Israel pertumpahan darah di Gaza

Korea Utara salahkan Israel pertumpahan darah di Gaza

Media kerajaan Korea Utara hari ini menyalahkan Israel menyebabkan pertumpahan darah di Gaza, membebankan pertempuran tentera antara Israel dan kumpulan Islam Hamas buat kali pertama.

Jurucakap Parti Pekerja yang memerintah, Rodong Sinmun, menerbitkan artikel ringkas mengenai konflik dan korban, yang memetik laporan media asing.

“Masyarakat antarabangsa mendakwa pertempuran ini akibat daripada tindakan jenayah berterusan Israel terhadap rakyat Palestin dan jalan keluar asas ialah membina sebuah negara Palestin yang merdeka,” kata akhbar itu.

Keganasan yang mengorbankan lebih 1,500 orang, mendorong pengisytiharan antarabangsa menyokong Israel dan merayu untuk menamatkan pertempuran dan perlindungan orang awam selepas serangan Sabtu lalu yang dahsyat oleh Hamas.

Hamas mengancam melakukan serangan setiap kali Israel mengebom rumah Palestin tanpa amaran, di tengah-tengah kebimbangan serangan darat oleh Israel, yang bertindak mengerahkan 300,000 pasukan simpanan yang belum pernah terjadi sebelumnya dan mengenakan sekatan ke atas Gaza.

Media Korea Utara sebelum ini sering berhujah menentang pandangan Barat, terutama Amerika Syarikat mengenai isu antarabangsa.

Semalam, media kerajaan mengutuk ‘pasukan bermusuhan di dalam dan di luar Syria’ kerana serangan dron baru-baru ini menyebabkan ramai menjadi korban di negara itu, sambil menyifatkan ia sebagai percubaan pengganas untuk menggulingkan rejim Presiden Bashar al-Assad. BH

Korea Utara salahkan Israel pertumpahan darah di Gaza

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

GV10: Syafinaz tidak mahu Elly Mazlien atas pentas

Badrul Muhayat makin berisi lepas kahwin lagi

Noniswara terima untuk bermadu

Penyanyi tak bayar sewa dan bil letrik, tuan rumah buat laporan polis

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker