Ini sebab mengapa LTAT terpaksa menjual Boustead Plantations Berhad

Menteri Pertahanan Mohamad Hasan berkata demikian di Dewan Rakyat dan menjelaskan bahawa LTAT, yang menguruskan dana pencen untuk angkatan tentera, kini mempunyai kecairan aset kurang daripada 20 peratus.

Ini berlaku kerana lembaga dana telah meletakkan 56 peratus daripada pelaburannya ke dalam Boustead Holdings (Boustead), yang merupakan syarikat induk Boustead Plantations.

Menurut menteri itu, dengan meletakkan sebahagian besar pelaburannya “dalam satu bakul”, LTAT berdepan risiko besar sekiranya apa-apa berlaku kepada Boustead.

“Ini bukan perkara yang baik, kerana ia (LTAT) adalah dana pencen, ia bukan syarikat strategik yang sepatutnya memegang aset.

“Paling banyak yang boleh dipegangnya ialah 15 peratus (dalam pelaburan), kerana ia mesti mempunyai aset cair. Tetapi kini kecairan aset LTAT kurang daripada 20 peratus.

“Jika apa-apa berlaku, LTAT akan menghadapi masalah. Jadi, apa yang kita mahu lakukan sekarang ialah menangani isu ini dengan membuka nilai aset yang dimilikinya,” katanya.

Menurut Mohamad, rancangan itu adalah untuk Boustead menjual pegangannya dalam Boustead Plantations dan menggunakan keuntungan itu untuk membayar balik LTAT.

Katanya, langkah ini akan membantu LTAT meningkatkan kecairan asetnya kepada lebih 60 peratus.

Kecairan aset merujuk kepada keupayaan menukar aset kewangan menjadi tunai tanpa perubahan pada harga pasarannya.

Mohamad menjawab soalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen pembangkang mengenai langkah Boustead untuk menjual pegangannya dalam cabang perladangan itu.

Ahli Parlimen PN termasuk Radzi Jidin (Bersatu-Putrajaya), Awang Hashim (PAS-Pendang), dan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (Bersatu-Machang) telah menggesa menteri itu menghalang Boustead daripada menjual pegangan kepada syarikat minyak sawit Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK), yang telah baru-baru ini membuat tawaran untuk memperoleh 33 peratus daripada pegangan Boustead dalam Boustead Plantations.

Mereka berhujah bahawa Boustead Plantations memiliki sejumlah besar plot tanah di negara ini yang sepatutnya disimpan dalam simpanan LTAT, atau sekurang-kurangnya syarikat itu boleh dijual kepada syarikat Bumiputera lain dan bukannya entiti bukan Bumiputera seperti KLK.

Mohamad memberitahu Dewan Rakyat bahawa dia mengambil maklum keprihatinan ahli parlimen berkenaan dan akan cuba mencari penyelesaian terbaik bagi isu itu.

“Kami akan memastikan LTAT tidak akan meletakkan semua telurnya dalam satu bakul selepas ini, seperti melabur 56 peratus dalam satu industri tunggal, yang dalam kes ini adalah Boustead. Ini bahaya.

“Yakinlah, kami sedang berbincang dengan Kementerian Kewangan dan kami akan cuba mencari penyelesaian terbaik untuk menyelesaikan isu Boustead, dan pada masa sama memastikan plot tanah yang berada di bawah milikan LTAT tidak akan hilang,” katanya.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Intan Najuwa jadi ‘harimau’ lepas kahwin

Ira Kazar makin hari makin disayangi

Pramugari cekup pasangan beromen dalam tandas pesawat [VIDEO]

5 vokalis wanita lokal alaf milenium paling ‘digeruni’

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker