Muhyiddin kata dia tidak bersalah, jawab di mahkamah bukan di depan media [VIDEO]

PUTRAJAYA-“Saya menegaskan bahawa saya tidak bersalah dan akan jawab segala pertuduhan terhadap di mahkamah,” demikian penegasan diberikan bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sejurus keluar dari Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) di sini malam ini.

Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) itu berkata demikian kepada pemberita dalam satu sidang akhbar ringkas di luar Ibu Pejabat SPRM kira-kira pukul 8.20 malam iaitu selepas hampir sembilan jam memberikan keterangan.

“Saya datang pagi tadi untuk membolehkan SPRM merakam percakapan tambahan saya. Saya hadir tanpa paksaan untuk membantu siasatan walaupun pada saya ini satu penindasan politik dan penganiayaan terhadap saya dan Bersatu.

“SPRM membangkitkan dua perkara iaitu Projek JanaWibawa dan rayuan pembatalan cukai oleh seorang tokoh hartawan negara,” katanya.Jelasnya, Janawibawa ialah projek semasa Covid-19 untuk membangunkan semula ekonomi negara khususnya untuk menyelamatkan kontraktor Bumiputera yang akan jatuh bankrap.

“Sedihnya, ini dijadikan modal politik seolah-olah ini satu skim untuk mencuri wang negara. Itulah sebabnya jumlah yang dituduh berubah-ubah dari RM600 bilion ke RM530 bilion, kemudian turun mendadak ke RM92.5 bilion, turun lagi ke RM4.5 bilion dan akhirnya RM300 juta.

“Menggunakan fitnah ini, SPRM membekukan akaun bank Bersatu. Inilah jahatnya fitnah.

“SPRM seharusnya mengetahui daripada semua keterangan yang diambil bahawa tidak berlaku sebarang salah guna kuasa atau perbuatan merasuah,” tegasnya.Muhyiddin turut menegaskan, beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan di bawah undang-undang.

“Saya bukan pihak yang mempunyai kuasa untuk meluluskan sebarang projek kerajaan. Kuasa melulus adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan.

“Saya sekadar melaksanakan keputusan Kabinet yang menghendaki Pejabat Perdana Menteri memanjangkan permohonan projek untuk dipertimbangkan oleh Kementerian Kewangan mengikut syarat dan peraturan.

“Saya tidak pernah memberi arahan atau mempengaruhi keputusan yang dibuat oleh Kementerian Kewangan,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Pulanglah ke pangkal jalan Sol – Ibu

Sudah terlambat Sol – Puteri Sarah

Syamsul Saja Nak ‘Torture’ Mental Puteri Sarah?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker