Singa paling sepi di dunia lupa cara mengaum

 

KIEV, Ukraine – Sebuah badan amal berusaha menyelamatkan seekor singa jantan yang ditinggalkan sendirian di sebuah zoo selepas pemiliknya meninggal dunia, lapor akhbar Daily Star.

Ruben adalah haiwan terakhir di zoo berkenaan yang terletak di sempadan Armenia-Azerbaijan. Zoo itu ditutup selepas pemiliknya iaitu seorang oligarki Russia, meninggal dunia.

Singa itu hidup terasing di dalam sangkar sejak lima tahun lalu dan sekian lama tidak ditemani singa lain sehingga ia terlupa bagaimana untuk mengaum. Raja Rimba itu hanya sekali-sekala mengeluarkan bunyi dengusan yang menyedihkan.

Jan Creamer daripada badan amal ADI Wildlife Sanctuary menjelaskan bahawa semua haiwan lain dari zoo sama, berjaya diselamatkan selepas pemiliknya meninggal dunia.“Malangnya, tiada ruang untuk Ruben. Singa tinggal dalam kumpulan dan perbuatan mengaum umpama perbualan antara mereka.

“Ia masih cuba mengaum. Ruben tidak pernah merasakan kehangatan cahaya matahari atau tiupan angin di mukanya,” kata Creamer.

Ruben berusia kira-kira 15 tahun dan pengabaian telah menyebabkan kesihatannya berada dalam keadaan teruk dengan rambut kusut dan giginya rosak.

Zoo itu akhirnya ditutup dan keluarga bekas pemiliknya gembira kerana Ruben dapat diselamatkan. Akan tetapi, operasi untuk memindahkannya terpaksa dirahsiakan dan dirancang dengan teliti bagi mengelakkan ketegangan di kawasan perang.“Adalah penting untuk kita membawa Ruben ke Afrika Selatan secepat mungkin,” kata Creamer

Ruben dijangka melakukan perjalanan ke Afrika Selatan pada Mac depan. Di tempat perlindungan baharu kelak, Ruben akan mempunyai habitat semula jadi dan boleh bertebaran apabila pergerakannya bertambah baik. – Agensi

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Doktor jelaskan kenapa tidur ditindih hantu

Kantoi berbogel bersama ibu mentua

Filem Pulau: Jangan tengok kalau tak sesuai – Amelia Henderson

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker