Pemukiman Jemaah Menteri: Kementerian diterajui Mat Sabu dapat markah tercorot

 

PUTRAJAYA – Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu menyatakan tidak terkejut bahawa Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) memperoleh markah tercorot berdasarkan pandangan awam seperti didedahkan sesi pemukiman Jemaah Menteri pada Ahad.

Mohamad berkata, pihaknya tidak terkejut dengan pandangan tersebut berikutan masalah bekalan telur termasuk ayam sudah menjadi tumpuan negara sejak setahun lalu.Ujarnya lagi, markah tercorot tersebut didedahkan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Zuki Ali semasa pemukiman berkenaan.

“Masalah ayam dan telur telah berlaku selama setahun. Ia bukan berlaku selepas kita (Kerajaan Perpaduan) mengambil alih negara sejak Disember lalu.

“Bahkan markah tercorot tersebut bersambung sejak kepimpinan lalu (kerajaan terdahulu) sehingga kini,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan Amanat Tahun Baharu 2023 MAFS di sini pada Isnin.

Dalam pada itu, Mohamad berkata, pihaknya akan cuba mengatasi isu tersebut.“Pada masa ini bekalan ayam sudah stabil manakala telur pula dijangka dapat distabilkan tidak lama lagi.

“Kita tidak boleh berasa marah sekiranya rakyat membuat rungutan kerana itu hak mereka maka sebagai kerajaan perlu bertindak cepat untuk menstabilkan bekalan tersebut,” jelasnya.

Menurut Mohamad, buat masa ini isu kekurangan bekalan dan keterjaminan makanan bukan sahaja dihadapi di Malaysia sebaliknya di seluruh dunia.

Pada masa sama, Mohamad berkata pihaknya kini sedang berbincang dengan penternak-penternak telur berkait soal subsidi sama ada ia akan disusun semula, diteruskan atau diubah cara bagi memastikan bekalan tersebut dapat distabilkan.“Ada pandangan supaya harga telur diapungkan dan subsidi harga telur diberikan kepada golongan B40.

“Kita akan kaji perkara itu sama ada ia baik atau tidak untuk golongan berkenaan,” ujarnya.

Mengenai soal menyusun semula subsidi, beliau berkata, perkara itu perlu dibincang oleh beberapa kementerian termasuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dan Kementerian Kewangan.

 Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kakak Ira Kazar sindir Puteri SarahPuteri Sarah fail perceraian pagi ini

Dron pelancong China langgar Menara Merdeka 118

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker