Pengurangan Subsidi: Inflasi Mungkin Meningkat Ke 11 Peratus Jika Tidak Hati-hati – Penganalisis

Pengurangan Subsidi: Inflasi Mungkin Meningkat Ke 11 Peratus Jika Tidak Hati-hati – Penganalisis

Kerajaan diminta untuk berhati-hati dalam langkah pengurangan jumlah subsidi yang dibelanjakan, kerana ia dikhuatiri akan mengakibatkan kesan terhadap kadar inflasi secara mendadak, kata Penganalisis Ekonomi, Prof Barjoyai Bardai.

Beliau berkata, sekiranya tindakan itu dilakukan, berkemungkinan besar ia akan meningkatkan kadar inflasi sehingga 11 peratus, berbanding 3 peratus pada masa kini.

Barjoyai berkata, antara langkah terbaik yang boleh difikirkan ialah menyelaraskan semula pemberian subsidi bagi barangan tertentu, dan pastikan ia benar-benar pergi ke golongan bersasar.

 

“Kalau dikurangkan, kita akan lihat kadar inflasi kita meningkat terus sehingga lebih kurang 11 peratus, daripada kurang daripada tiga peratus pada masa sekarang. Ini akan menurunkan pendapatan benar semua pekerja, dan akan menyebabkan kesan yang semakin serius.

“Jadi kita mungkin tangguhkan dulu tentang (pengurangan) subsidi barangan, tapi boleh fikirkan tentang bagaimana selaraskan semula subsidi minyak misalnya, bagaimana kita belanjakan RM35 bilion untuk petrol dan diesel, kalau boleh sasarkan kepada kumpulan memerlukan, supaya tidak akan jejaskan inflasi,” katanya kepada Astro AWANI.

Barjoyai berkata, pemberian subsidi harus diteruskan untuk barangan seperti minyak masak, ayam, sayur-sayuran dan buah-buahan, supaya ia terus bertindak sebagai pelindung kepada kesan inflasi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim awal hari ini memberi tempoh dua minggu untuk kementerian berkaitan menyiapkan kertas kerja berhubung pelbagai isu berkaitan subsidi untuk rakyat.

Menurutnya, kesan subsidi kepada rakyat perlu diperhalusi dan menurut beliau, ia perlu diberikan secara bersasar kerana subsidi diberikan sekarang turut dinikmati golongan kaya dan industri.

Bercakap kepada media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) 2022 di sini pada Ahad, Anwar memberi jaminan subsidi masih akan diberikan kepada rakyat namun beliau mahu ia lebih bersasar.

Dalam pada itu Barjoyai berkata, beliau melihat banyak pendebatan dan perbincangan sama ada cukai barangan dan perkhidmatan (GST) perlu dikembalikan, sebagai salah satu cara meningkatkan pendapatan kerajaan.

Katanya lagi, beliau lebih cenderung untuk melihat usaha kerajaan menyelaraskan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) supaya ia menghampiri bentuk GST.

Bagi meningkatkan pendapatan kerajaan, Barjoyai berkata, langkah mewujudkan skim nombor pengenalan dan e-invois seperti dalam Bajet 2023 membolehkan aktiviti pembayaran cukai yang lebih berkesan.AA

Pengurangan Subsidi: Inflasi Mungkin Meningkat Ke 11 Peratus Jika Tidak Hati-hati – Penganalisis

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Video Ismail Izzani tular, Suliza Salam pertahan anaknya

Aedy Ashraf kantoi bercumbu di kelab malam, tampil beri penjelasan

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker