Pengerusi Muda Perak ingkar arahan parti, umum tanding di Tapah

#PRU15

Pengerusi Muda Perak ingkar arahan parti, umum tanding di Tapah

Pengerusi Muda Perak, Mutalib Uthman membuat kejutan dengan mengumumkan dirinya akan bertanding di kerusi Parlimen Tapah pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Katanya, keputusan itu dibuat selepas berbincang dengan Pakatan Harapan (PH), yang secara tradisi bertanding di kerusi itu.Bagaimanapun, beberapa jam selepas pengumuman itu, Ketua Penerangan Muda, Luqman Long menafikannya dan mengulangi sebarang pengumuman mengenai calon parti hanya akan dilakukan pengarah pilihan rayanya, Amira Aisya Abd Aziz.

Katanya, rundingan kerusi antara Muda dan PH sudah selesai dan dimuktamadkan semalam, oleh itu Tapah akan ditandingi PH, bukannya Muda.

“Kedua-dua parti komited untuk mengelakkan sebarang pertembungan kerusi. Jadi sebarang pengumuman yang bertentangan dengan persefahaman ini bukan pengumuman rasmi dari Muda,” katanya dalam kenyataan.

Astro Awani memetik Mutalib sebagai berkata, keputusannya bertanding di Tapah sejajar pengumuman Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli bahawa kerusi Parlimen itu dan Sembrong masih dalam perbincangan dengan parti lain.“Untuk rekod, Parlimen Tapah merupakan kerusi luar bandar dan kubu kuat Barisan Nasional yang kini disandang bekas menteri sumber manusia, M Saravanan.

“Untuk menyahut seruan, perjuangan ‘Muda melawan menteri’ sebagaimana di kerusi lain yang ditandingi Muda, saya dengan rendah diri akan menjadi calon di Parlimen Tapah,” katanya.

Pengerusi Muda Perak ingkar arahan parti, umum tanding di Tapah


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


The Sara Sisters Dikritik Seksi Melampau

Ameera Khan Memang Fake?Rishi Sunak ‘pemuja’ IsraelRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker