Nasi putih tingkat risiko sakit jantung – Sainstis

Satu kajian baharu mendedahkan bahawa amalan pemakanan bijirin proses atau halus mengundang risiko kepada kesihatan manusia, sama seperti memakan gula-gula secara berlebihan, lapor akhbar New York Post semalam.

Laporan penyelidikan itu berdasarkan tabiat pemakanan dan sejarah kesihatan sebilangan penduduk di Iran.

Kajian mendapati risiko untuk seseorang individu mendapat penyakit arteri koronari pramatang (PCAD) akibat memakan nasi putih adalah sama seperti pengambilan gula dan minyak tidak sihat yang terkandung dalam makanan manis.Kajian tersebut memberi tumpuan kepada sekumpulan 2,500 responden yang mempunyai arteri normal dan PCAD.

Setiap peserta diminta menjawab soal selidik mengenai kekerapan makanan untuk menentukan kadar pengambilan bijirin penuh dan halus.

Penyelidik mendapati pengambilan bijirin halus dengan lebih tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko PCAD, manakala amalan memakan bijirin penuh membantu mengurangkan risiko penyakit itu.

Bijirin yang ‘dihaluskan’ untuk dijadikan tepung atau hidangan lain memberikan tekstur yang lebih halus dan tempoh ketahanan lebih lama tetapi proses tersebut menyebabkan nutrien utama hilang.Bagaimanapun, bijirin penuh seperti oat, beras perang dan roti gandum mengandungi keseluruhan khasiat bijirin.

“Diet pemakanan yang mengambil bijirin tidak sihat dan halus secara berlebihan dianggap sama seperti mengamalkan diet yang mengandungi banyak gula,” kata pengarang utama kajian, Dr. Mohammad Amin Khajavi Gaskarei.

Bijirin halus diproses dengan cepat oleh badan kerana kekurangan serat dan membawa kepada lonjakan paras gula dalam darah, demikian menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Lama kelamaan, kandungan gula yang tinggi dalam darah boleh merosakkan saluran darah dan saraf yang mengawal jantung selain menyebabkan plak terbentuk pada dinding arteri. – AgensiJika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu rumah MRF: Sidang akhbar jadi gelanggang tikam lidahKisah A.R. Tompel meninggal akibat kemalangan jalanraya, beri kesan pada P. Ramlee

Gelaran Datuk Seri Mahadi Didakwa Palsu?Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker