Rasa Pedih? Vagina Kering Semasa ‘Bersama’…Fahami Masalah Libido Dikalangan Wanita Warga Emas

KAUM Hawa Melalui Beberapa Fasa Kesuburan Dalam Hidup Mereka.

Rasa Pedih? Vagina Kering Semasa ‘Bersama’…Fahami Masalah Libido Dikalangan Wanita Warga Emas

Biasanya di akhir usia 40-an atau awal 50-an, hormon estrogen mula berkurangan, menyebabkan suatu keadaan yang dipanggil menopaus atau putus haid.

Seterusnya, beberapa masalah yang berkaitan dengan hormon dan kesuburan akan berlaku.Antaranya masalah libido yang sebenarnya boleh berlaku pada mana-mana peringkat hidup seseorang wanita tetapi lebih kerap terjadi kepada warga emas.

Menurut portal MyHealth, libido merupakan suatu perasaan atau keinginan terhadap seks dan ini sangat berkait rapat dengan beberapa faktor seperti tahap kandungan hormon estrogen dan tahap kesihatan seseorang.

Rehat yang tidak mencukupi boleh menyebabkan berlakunya penurunan libido.Hubungan seksual adalah sebahagian daripada komponen aktiviti kehidupan yang penting untuk kesihatan mental dan fizikal warga emas.

Melalui hubungan seksual, keintiman dalam perhubungan dapat diteruskan dan seseorang warga emas tersebut dapat mengekspresi perasaan terhadap pasangannya.

Ada beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya masalah libido dalam kalangan warga emas wanita, antaranya adalah:

1. Rasa sakit ketika melakukan hubungan seks atau kesulitan untuk mencapai orgasme, akan secara psikologinya menyebabkan penurunan libido.2. Penyakit-penyakit non-seksual yang boleh mempengaruhi libido seseorang seperti radang sendi (arthritis), diabetes, penyakit koronari arteri dan penyakit saraf.

3. Ubat-ubatan seperti ubat anti-depressant untuk kemurungan mungkin boleh menganggu libido seseorang.

Hubungan seksual adalah sebahagian daripada komponen aktiviti kehidupan yang penting untuk kesihatan mental dan fizikal warga emas.4. Gaya hidup yang tidak sihat seperti pengambilan alkohol dan merokok dengan berlebihan boleh menyebabkan penurunan libido yang diakibatkan oleh gangguan bekalan darah ke anggota kelamin.

5. Rehat yang tidak mencukupi boleh menyebabkan berlakunya penurunan libido.

6. Masalah psikologi seperti masalah perkahwinan, masalah keluarga, kewangan dan sebagainya boleh mengganggu emosi seseorang dan oleh yang demikian menyebabkan berlakunya masalah libido.

Masalah-masalah ini boleh diatasi dengan berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang sewajarnya.Antara masalah-masalah yang mungkin timbul dan cara-cara mengatasinya adalah:

1. Ketidakselesaan

Ini disebabkan kekeringan pada vagina semasa melakukan hubungan kelamin.

Doktor mungkin dapat memberikan preskripsi ubat seperti krim yang mengandungi hormon estrogen (estrogen cream) atau pelincir (lubricant) yang dapat diaplikasikan untuk mengurangkan rasa tidak selesa tersebut.

2. Masalah-masalah kesihatan

Penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, pembedahan membuang rahim dan ovari mungkin menyebabkan berlakunya kekurangan keupayaan untuk melakukan aktiviti seksual.Di samping itu, kesan-kesan sampingan dari ubat-ubatan untuk penyakit tersebut mungkin juga mengganggu aktiviti seksual.

Warga emas boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan berbincang berkenaan ubat-ubatan yang sesuai.

Masalah libido sebenarnya boleh berlaku pada mana-mana peringkat hidup seseorang wanita tetapi lebih kerap terjadi kepada warga emas.

3. Pundi kencing

Masalah tidak dapat mengawal pundi kencing dan menyebabkan air kencing keluar di luar kawalan mungkin dapat diatasi dengan melakukan senaman otot pelvis (pelvic floor muscle exercise) di samping meneliti jenis pengambilan ubat-ubatan, makanan dan minuman yang boleh memburukkan masalah ini.

4. Keyakinan diri

Isu-isu berkaitan dengan keyakinan dan harga diri dan memahami keinginan libido sebagai suatu yang berbentuk fitrah tetapi masih perlu di dalam lingkungan batas agama dan budaya bagi mengelakkan berlakunya penyakit kelamin.

Mereka boleh berjumpa dengan kaunselor untuk mendapatkan nasihat dan kaunseling.

5. Pasangan

Masalah seksual yang dihadapi oleh pasangan – contohnya mati pucuk yang menyebabkan wanita tersebut tidak dapat memenuhi keinginan seksualnya.

Untuk mengatasinya, mereka boleh membawa pasangan berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan mencari punca penyakit untuk merawat masalah tersebut.

Rasa Pedih? Vagina Kering Semasa ‘Bersama’…Fahami Masalah Libido Dikalangan Wanita Warga Emas

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Dolla Dikritik Seksi, Penyanyi Korea Lebih Sopan Pakai Jaket Labuh (Video)

Pasangan disambar petir ketika beromen di dalam khemah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker