Inflasi tinggi, makin ramai warga Thailand harap makanan percuma

Inflasi tinggi, makin ramai warga Thailand harap makanan percuma

Berlindung daripada hujan berhampiran Istana Besar Bangkok, berpuluh-puluh penganggur Thailand beratur bersama gelandangan menunggu makanan percuma ketika negara berkenaan berdepan inflasi yang tinggi dalam tempoh 14 tahun menyebabkan kos sara hidup melambung tinggi.

Kepimpinan di bawah Prayut Chan-O-Cha mula berkuasa lapan tahun lalu, berjanji untuk menyediakan kestabilan selepas berdepan protes yang lama.Bagaimanapun, ia bergelut untuk memenuhi ikrarnya dan kerosakan yang ditimbulkan oleh pandemik terhadap industri pelancongan telah ditambah lagi dengan krisis inflasi global yang menyebabkan harga meningkat di luar jangkauan ramai orang.

Lebih memburukkan keadaan, kerajaan baru-baru ini menaikkan harga mi segera buat kali pertama dalam lebih sedekad selepas pengeluar mendesak kenaikan harga.

Bagi mereka yang menunggu dalam hujan, kesannya sudah jelas menyakitkan.

“Beberapa tahun lalu, saya mampu membeli makanan sendiri tetapi sekarang makanan terlalu mahal,” kata Somchai yang menganggur.“Saya tidak tahan dengan harganya jadi saya terpaksa keluar dan mencari sumbangan makanan seperti ini,” kata lelaki berusia 42 tahun itu selepas dia mengambil makanannya.

Pilihan raya umum mesti diadakan menjelang Mac, memberikan kerajaan gabungan yang dipimpin oleh Parti Palang Pracharat (PPRP) yang mesra tentera untuk mengubah keadaan.

Menambah kesengsaraan PPRP, Prayut telah digantung daripada jawatannya bulan lalu manakala Mahkamah Perlembagaan memutuskan sama ada beliau telah mencapai had penggal sebagai perdana menteri.

Dalam usaha untuk meringankan penderitaan rakyat Thai yang sedang bergelut, kerajaan telah meluluskan cadangan untuk menaikkan gaji minimum harian kepada antara 328 dan 354 baht selepas sebelum ini bersetuju untuk melanjutkan pelepasan cukai bahan api.Tetapi penganalisis politik Napisa Waitoolkiat di Universiti Naresuan memberitahu AFP bahawa langkah diambil “untuk memenangi undi” tetapi meragui ia akan mengubah ramai pengundi.

“Kerosakan tidak dapat dibaiki,” katanya.

Ekonomi nampaknya akan menjadi faktor utama dalam pilihan raya, dan Napisa berkata pengundi tidak akan melupakan ikrar PPRP untuk memperbaikinya.

“Namun, apabila mereka berkuasa, mereka tidak boleh menunaikan janji,” katanya.Sementara kenaikan gaji minimum berjalan lancar, profesor perniagaan antarabangsa Universiti Thammasat Pavida Pananond mencadangkan lebih banyak perubahan.

“Apa yang perlu kita lihat sekarang ialah langkah dasar yang lebih disasarkan yang akan membantu mengurangkan kesukaran daripada peningkatan kos sara hidup dalam kalangan isi rumah berpendapatan rendah Thai,” katanya.

Pertumbuhan kekal lembap — hanya 2.5 peratus pada suku kedua, diseret oleh inflasi yang tinggi walaupun pelawat asing kembali selepas penutupan pandemik.

“Anda akan melihat bahawa kadar pertumbuhan KDNK Thailand adalah yang paling perlahan di rantau ini,” kata Pavida.Pavida juga memberi amaran bahawa kenaikan harga, seperti mi segera, boleh menjadi pelopor kepada kenaikan selanjutnya dalam bahan makanan.

“Bagi golongan berpendapatan rendah, yang majoriti pendapatannya dibelanjakan untuk makanan atau tenaga, mereka akan lebih terkesan dengan perkara ini,” katanya.

Veerayuth Sae-ung, yang beratur untuk membeli mi di tengah Bangkok, berkata “cara makannya telah banyak berubah”.

“Saya pernah turun ke sini dan membeli makan tengah hari seperti ini setiap hari, tetapi sejak kebelakangan ini saya tidak mampu lagi untuk membeli dari gerai setiap hari,” kata lelaki berusia 34 tahun itu.Greg Lange, pengasas bersama Yayasan Bantuan Komuniti Bangkok yang mengedarkan 500 makanan sehari, memberi amaran bahawa mereka telah membantu lebih ramai orang.

“Walaupun dalam keadaan hujan, ada kalanya barisan menjangkau dua atau tiga blok,” katanya.

“Saya rasa sudah sangat sukar untuk warga tua untuk memenuhi keperluan hidup,” tambah pengasas bersamanya Friso Poldervaart.

Poldervaart berkata ramai daripada warga emas yang mereka bantu telah terputus hubungan dengan keluarga mereka dan tidak dapat bertahan dengan sokongan kerajaan antara 600 dan 1,000 baht sebulan.

“Anda tidak boleh bertahan dengan itu.

“Keadaan sudah sedia sukar, tetapi sudah tentu dengan kenaikan harga ia menjadikan keadaan semakin sukar untuk semua orang memenuhi keperluan hidup,” katanya. HM

Inflasi tinggi, makin ramai warga Thailand harap makanan percuma


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Longgok rumput depan rumah jiran, dua lelaki bergaduh sehingga berdarah [VIDEO]

Tunggu Kat Akhirat Fun Ke Tak – Izara Aishah

Gol berkelas dunia Luqman [VIDEO]

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker