Juara daki gunung maut terjatuh dari Mont Blanc

Juara daki gunung maut terjatuh dari Mont Blanc

Seorang pendaki gunung ski yang pernah menang kejuaraan dunia dilaporkan meninggal dunia akibat terjatuh semasa mendaki Gunung Mont Blanc di Banjaran Alps Perancis, lapor portal berita MailOnline kelmarin.

Adele Milloz, 26, dan seorang rakan yang identitinya tidak didedahkan, meninggal dunia ketika melalui laluan di puncak gunung itu menuju ke Aiguille du Peigne menjelang pukul 6.15 petang (waktu tempatan) Jumaat lalu, kata seorang pemandu arah.Mayat mereka ditemui pada petang hari sama, manakala pegawai-pegawai percaya, kedua-dua pendaki menggunakan tali sama ketika terjatuh.

Punca kemalangan masih belum diketahui dan menurut pihak berkuasa, insiden itu masih disiasat.

Milloz yang membesar di sekitar Banjaran Alps, memenangi pingat emas kejohanan individu dan berkumpulan dalam acara mendaki gunung ski pada Sukan Dunia Tentera Musim Sejuk di Sochi, Russia, lima tahun lalu.

Dia bagaimanapun bersara pada 2019 dan bakal menamatkan latihan untuk menjadi seorang pemandu arah profesional.“Milloz merupakan seorang wanita muda yang berpotensi tinggi. Seluruh syarikat bersedih atas kematiannya hari ini (Jumaat lepas) ,” kata Pengerusi Company of Guides of Chamonix, Olivier Greber.

Beberapa aktiviti pendakian dilaporkan dibatalkan selepas kemalangan tragis itu.

Dalam pada itu, seorang jurucakap pertubuhan penyelamat High Mountain Gendarmerie Platoon berkata, gunung-gunung tinggi di Banjaran Alps menjadi lebih berbahaya disebabkan musim panas dan kemarau yang melanda Eropah.

“Namun, akses untuk mendaki tidak tertakluk kepada larangan tertentu,” katanya.Bulan lalu, pendaki-pendaki dinasihatkan agar menangguhkan pendakian mereka di Banjaran Alps berikutan keadaan kering yang berisiko menyebabkan kejadian runtuhan batu. K Online

Juara daki gunung maut terjatuh dari Mont Blanc


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Rider Tersangkut Semasa Tunjuk ‘Kung-Fu’ Di Hadapan Orang Ramai (Video)

Resepi Roti Boy Aroma Kopi Lemak ManisKereta F1 Ferrari dikesan diatas jalan raya

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker