Pesuruhjaya PAS Selangor dipanggil menghadap Sultan SharafuddinPesuruhjaya PAS Selangor dipanggil menghadap Sultan Sharafuddin

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memanggil Pesuruhjaya PAS Selangor Ahmad Yunus Hairi untuk menghadap hari ini, menurut pejabat diraja negeri.

Dikatakan, dalam catatan Facebook oleh pejabat diraja, pertemuan di Istana Bukit Kayangan itu berlangsung selama kira-kira sejam.

Bagaimanapun, tiada butiran lanjut mengenai mesyuarat itu.

Perkembangan itu hadir selepas Ahmad Yunus pada 10 Jun mengingatkan umat Islam agar tidak mengambil bahagian dalam perayaan Bon Odori.
Sebelum ini, Menteri Hal Ehwal Agama Idris Ahmad memberitahu umat Islam supaya tidak menghadiri Bon Odori kerana mendakwa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah meneliti Bon Odori dan percaya ia mempunyai unsur keagamaan lain.

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bagaimanapun tidak bersetuju dengan pandangan menteri itu dan meminta Idris menghadiri majlis berkenaan.

Baginda kemudian berpesan kepada Jabatan Agama Islam Selangor agar tidak menghalang acara Bon Odori yang berlangsung di Kompleks Sukan Negara Shah Alam.

Bon Odori adalah tarian semasa perayaan Bon – yang menghormati roh nenek moyang dan berakar umbi dalam agama Buddha dan Shinto.

Tarian itu sendiri pada asalnya bertujuan untuk menyambut roh nenek moyang tersebut.
Walau bagaimanapun, di luar Jepun, acara itu sebahagian besarnya telah dilucutkan konotasi keagamaan.

Bon Odori telah dianjurkan di Malaysia sejak 1977 oleh ekspatriat Jepun.

Acara di Selangor – disebut-sebut sebagai yang terbesar di luar Jepun – dianjurkan bersama oleh Kelab Jepun Kuala Lumpur, Sekolah Jepun Kuala Lumpur, dan Kedutaan Jepun, dengan sokongan daripada kerajaan negeri. Mk

Pesuruhjaya PAS Selangor dipanggil menghadap Sultan Sharafuddin


Baca Artikel Menarik:
Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Cik Non Viral meninggal dunia (video)

GSC didenda RM45,000: Catut air mineral, Mister Potato

India robohkan rumah tokoh-tokoh IslamLeave a Reply

Your email address will not be published.